Πέμπτη 30 Ιουνίου

Tips για να νιώσουμε ευεξία

18 Απριλίου 2022 · ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Μοιράσου το

Ανεξάρτητα απο το πόσο πολυάσχολοι είμαστε μπορούμε να βρούμε 5 λεπτά ή λιγότερο, στην καθημερινότητα μας για να προσέξουμε τον εαυτό μας. Παρουσιάζονται 5 συμβουλές:

1. Εξάσκηση στην αναπνοή 3-3-6.  Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εισπνεύσουμε απο τη μύτη για 3 δευτερόλεπτα, να κρατήσουμε την αναπνοή μας για τα επόμενα τρια και να εκπνεύσουμε για έξι δευτερόλεπτα. Μπορούμε να ασκήσουμε αυτή την τεχνική οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, οπουδήποτε. Σε περίπτωση που δεν μας ταιριάζει το 3-3-6 μπορούμε να πειραματιστούμε με 1-1-2 ή 4-4-8, ανάλογα και με την φυσική κατάσταση που έχει ο καθένας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το ότι η διάρκεια της εκπνοής να είναι μεγαλύτερη απο την εισπνοή.

Αυτό το είδος της αναπνοής παρέχει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο και ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Στο οποίο μειώνονται οι συχνότητες στην αναπνοή και στους χτύπους της καρδιάς, χαλαρώνει τους μύες, διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνεται η ροή του αίματος. Έτσι ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα ότι όλα είναι εντάξει και δεν υπάρχει λόγος για αντίδραση “μάχης ή φυγής”.

2. Δίνουμε στον εαυτό μας λίγη “Ηρεμία“, δημιουργούμε δηλαδή κατάσταση χαλάρωσης.

  • Αδειάζουμε το μυαλό μας απο τις σκέψεις και τα συναισθήματα όταν φανταζόμαστε μία υπέροχη ήσυχη σκηνή.
  • Επικεντρωνόμαστε στη διαφραγματική αναπνοή και εστιάζουμε την προσοχή μας στην χαλάρωση του σώματος μας.
  • Ηρεμούμε τις αισθήσεις μας κλείνοντας τα μάτια και μένοντας ακίνητοι, ανεξάρτητα απο το θόρυβο που υπάρχει στο περιβάλλον.

3. Χρησιμοποιούμε την απόσπαση της προσοχής. Αν μας απασχολούν προβληματικές σκέψεις το προσπαθούμε να τις σταματήσουμε είναι πολύ δύσκολο και αγχωτικό.  Είναι πολύ πιο εύκολο να αποσπάσουμε την προσοχή μας με κάποιο άλλο σενάριο, βλέποντας τηλεόραση, κάποια κωμωδία ή παίζοντας πιάνο ή κάνοντας κάποια αθλοπαιδιά. Η διάσπαση της προσοχής λειτουργεί αποτελεσματικά επειδή μας φέρνει σε μια διαφορετική και πιο ευχάριστη νοοτροπία.

4. Δίνουμε στον σύντροφό μας μια μεγάλη αγκαλιά. Οι μελέτες δείχνουν ότι αγκαλιές που διαρκούν 20 δευτερόλεπτα αυξάνουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης η οποία απελευθερώνει τις ουσίες στον εγκέφαλο που μας κάνουν να νοιώθουμε καλά.

5. Διαλογιζόμαστε. Ο καθημερινός διαλογισμός όχι μόνο μας ηρεμεί αλά επίσης μειώνει την ένταση του στρες. Ο διαλογισμός παρομοιάζεταιμε την άρση βαρών η οποία ενισχύει το σώμα μας και μας βοηθάει να σηκώνουμε βαρύτερα αντικείμενα πολύ πιο εύκολα. Το άγχος εκτονώνεται κατά τη διάρκεια του διαλογισμού και δεν μας ενοχλεί τόσο έντονα τόσο πολύ. Υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο μακροπρόθεσμος διαλογισμός ενισχύει τον εγκέφαλο.

Για να διαλογιστούμε, απλά καθόμαστε σε μια ήρεμη και άνετη θέση, κλείνουμε τα μάτια μας και εστιαζόμαστε στην αναπνοή μας. Στόχος είναι να συγκεντρωθούμε και να ηρεμήσουμε το μυαλό μας.  Προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε σε ένα πράγμα κάθε φορά, το περιγράφουμε και το παρατηρούμε αμερόληπτα. Σε επόμενο στάδιο η συγκέντρωση στο “τίποτα” καθαρίζει το μυαλό.

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Η αιχμηρή τοποθέτηση της Ιωάννας Μαλέσκου on air: «Ξέρετε εσείς ποιοι είστε. Θέλετε να αρχίσω να μιλάω;»

Η αιχμηρή τοποθέτηση της Ιωάννας Μαλέσκου on air: «Ξέρετε εσείς ποιοι είστε. Θέλετε να αρχίσω να μιλάω;»

Η Ιωάννα Μαλέσκου σήμερα στον αέρα της εκπομπής με αφορμή τα σχόλια για την Αμάντα Γεωργιάδη και την ελληνική συμμετοχή, τοποθετήθηκε και έριξε τα βέλη της προς συναδέλφους της για ...

Ηλίας Βρεττός: Επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι παντρεύεται  – Πότε θα γίνει ο γάμος

Ηλίας Βρεττός: Επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι παντρεύεται – Πότε θα γίνει ο γάμος

Ο Ηλίας Βρεττός παντρεύεται με την αγαπημένη του Αναστασία Δεληγιάννη και η ανυπομονησία του είναι τεράστια! Μπορεί η είδηση περί γάμου να είχε γίνει γνωστή εδώ και καιρό, ωστόσο ο δημοφιλής τραγουδιστής δεν ήθελε ...

Μάνος Παπαγιάννης – Σοφία Παυλίδου: Αναβλήθηκε η δίκη – Στο νοσοκομείο ο ηθοποιός

Μάνος Παπαγιάννης – Σοφία Παυλίδου: Αναβλήθηκε η δίκη – Στο νοσοκομείο ο ηθοποιός

Σήμερα Τετάρτη 4 Μαΐου ήταν να πραγματοποιηθεί η δίκη ανάμεσα στον Μάνο Παπαγιάννη και την Σοφία Παυλίδου, ύστερα από τη μήνυση που κατέθεσε η ηθοποιός, καταγγέλλοντας τον συνάδελφό της για ...

Εισαγγελέας για Γλυκά Νερά: «Ένοχος ο Αναγνωστόπουλος, κοίμισε το παιδί και ανέβηκε να σκοτώσει»

Εισαγγελέας για Γλυκά Νερά: «Ένοχος ο Αναγνωστόπουλος, κοίμισε το παιδί και ανέβηκε να σκοτώσει»

Η εισαγγελέας Ευγενία Σταθουλοπούλου ζήτησε την ενοχή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τέσσερα κακουργήματα. Συγκεκριμένα η εισαγγελέας ζήτησε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος να κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ...

Μαρία Πρωτόπαππα: «Δεν με απασχολεί καθόλου η εξωτερική μου εικόνα, νιώθω μια...»

Μαρία Πρωτόπαππα: «Δεν με απασχολεί καθόλου η εξωτερική μου εικόνα, νιώθω μια...»

Μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε η Μαρία Πρωτόπαππα και αναφέρθηκε φυσικά, και στον «Σασμό», μια σειρά που έχει αγαπηθεί κατά κόρον. Η ηθοποιός που υποδύεται τη «Μαρίνα» στη δραματική σειρά ...