Τετάρτη 25 Μαΐου

Τελικά μπορείς να μείνεις έγκυος ενώ έχεις περίοδο;

14 Ιανουαρίου 2022 · ΣΕΜΕΛΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μοιράσου το

Μπορώ να μείνω έγκυος ενώ έχω περίοδο; Αυτή είναι μια συχνή ερώτηση. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να μείνουν έγκυες όταν έχουν περίοδο, αλλά τελικά… μπορούν. Η έμμηνος ρύση σηματοδοτεί το σημείο του εμμηνορροϊκού κύκλου όπου το ωάριο που δεν έχει γονιμοποιηθεί από το σπέρμα αφαιρείται και αποβάλλεται με το αίμα. Είναι επίσης δυνατό να γονιμοποιήσετε ένα ωάριο κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, το οποίο μάλιστα να είναι και εκείνο που δεν θα αποβάλετε από τον οργανισμό σας.

Ας μάθουμε καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου σας και πώς είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος.

Είχα περίοδο αλλά έμεινα έγκυος: Πώς συνέβη αυτό;

Η πιθανότητα να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας έχει να κάνει περισσότερο με τον χρόνο εισαγωγής του σπέρματος στον κόλπο και με το πότε έχετε ωορρηξία. «Μόλις απελευθερωθεί το ωάριο, έχει μόνο 24 ώρες για να γονιμοποιηθεί. Ωστόσο, το σπέρμα μπορεί να παραμείνει ζωντανό στο γεννητικό σύστημα για πέντε ημέρες», αναφέρει η Δρ Sarah Tedjasukmana από τους Sydney Perinatal Doctors στο Mom.com.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μείνετε έγκυος με το ωάριο που αποβάλλεται με το αίμα αλλά θα μείνετε έγκυος επειδή ξεκίνησε την ωορρηξία λίγο μετά το σεξ και το σπέρμα ήταν ακόμα βιώσιμο στο σύστημά σας.

Ο Δρ Tedjasukmana αναφέρει επίσης ότι δεν είναι όλες οι αιμορραγίες, εμμηνόρροια, και αυτό είναι κάτι που είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλες οι γυναίκες. «Κάποιες γυναίκες έχουν αίμα κατά την ωορρηξία! Ορισμένες γυναίκες όμως, μπορεί να εμφανίσουν αιμορραγία σε διαφορετική στιγμή του μήνα για λόγους όπως μόλυνση ή ανωμαλίες του τραχήλου της μήτρας».

Έτσι κάποιες γυναίκες λανθασμένα πιστεύουν ότι έμειναν έγκυες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Κάποιες τυγχάνει να μένουν έγκυες κατά τη διάρκεια μιας αιμορραγίας που συνέβη για άλλους λόγους.

Αυτό συνέβη και στην μαμά Aleesha Dane, η οποία έμεινε έγκυος ενώ είχε περίοδο. «Αφού έμεινα έγκυος, έμαθα ότι μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ενώ έχει περίοδο. Στη δική μου περίπτωση, είχα περίοδο και ωορρηξία, μαζί!», είπε στο Mom.com.

Οι γυναίκες πρέπει να παρακολουθούν και να καταγράφουν την περίοδό τους. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για να προσδιορίσετε εάν είστε έγκυος, αλλά για να μπορείτε να αναγνωρίζετε αλλά προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν.

Πόσο πιθανό είναι να μείνεις έγκυος ενώ έχεις περίοδο;

Αν και συμβαίνει συχνά, οι γιατροί συμφωνούν ότι δεν είναι πιθανό να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Ο λόγος είναι ότι η ωορρηξία θα πρέπει συμβεί νωρίς. «Ο κύκλος της εμμηνόρροιας είναι 28 ημέρες, με την αιμορραγία να ξεκινά την πρώτη ημέρα και την ωορρηξία την 14η ημέρα», συνέχισε ο Δρ Tedjasukmana. Για να μείνετε έγκυος, κάτι θα πρέπει να είναι διαφορετικό σε αυτόν τον κύκλο. Μια περίοδος θα διαρκέσει, στις περισσότερες περιπτώσεις, δύο έως οκτώ ημέρες.

Εάν κάνατε σεξ την όγδοη ημέρα και το σπέρμα μπορούσε να επιβιώσει στο σύστημά σας για πέντε ημέρες, θα είχατε ακόμα μόλις 12 ημέρες στον κύκλο. Οι γυναίκες που έχουν μικρότερους κύκλους είναι πιο πιθανό να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, επειδή υπάρχει λιγότερος χρόνος μεταξύ του τέλους της περιόδου και της ωορρηξίας. Εκείνες που έχουν τακτικές περιόδους έχουν τις μικρότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες και αυτό γιατί δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να ξεκινήσει η ωορρηξία.

Αν όμως έχετε μικρό κύκλο, είναι πιθανό να γίνει γονιμοποίηση μιας και το σπέρμα παραμένει βιώσιμο για αρκετές ημέρες μετά το σεξ.

Μέθοδοι αντισύλληψης

Επειδή δεν μπορεί να σας εγγυηθεί κανείς με σιγουριά ότι δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, μπορεί αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια μέθοδο αντισύλληψης. Εκτός από τη χρήση προφυλακτικού, θα μπορούσατε να μιλήσετε με τον/την γυναικολόγο σας για να σας προτείνει κάποια από τις μεθόδους αυτές.

Από mothersblog.gr & mom.com

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Συγκινεί η Κατερίνα Καραβάτου: Το πρώτο Πάσχα χωρίς τη μητέρα της

Συγκινεί η Κατερίνα Καραβάτου: Το πρώτο Πάσχα χωρίς τη μητέρα της

Το πρώτο Πάσχα χωρίς την μητέρα της θα περάσει φέτος η Κατερίνα Καραβάτου. Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και σύμφωνα με το έθιμο βάφουμε τα πασχαλινά αυγά. Αυτό έκανε και η Κατερίνα ...

GNTM: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ για τον 5ο κύκλο!

GNTM: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ για τον 5ο κύκλο!

Το «GNTM 5: ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ» είναι γεγονός και το επίσημο τρέιλερ, μόλις κυκλοφόρησε. Σε αυτή τη σεζόν θα συμμετέχουν μόνο κορίτσια, αποφασισμένα να ξεπεράσουν τα όρια και τις φοβίες τους, ...

Πάτρα – Αγγελική Νικολούλη: Ανατριχιάζει το νέο τρέιλερ του «Φως στο Τούνελ» μετά τη σύλληψη της μητέρας

Πάτρα – Αγγελική Νικολούλη: Ανατριχιάζει το νέο τρέιλερ του «Φως στο Τούνελ» μετά τη σύλληψη της μητέρας

Το «Φως στο Τούνελ» με την Αγγελική Νικολούλη έχει ασχοληθεί από την αρχή εκτενώς με το «θρίλερ» στην Πάτρα και το θάνατο των τριών παιδιών. Αυτή την Παρασκευή επιστρέφει με ...

Καίτη Γκρέυ: Μετά από πέντε μήνες έμαθε για τον θάνατο του γιου της

Καίτη Γκρέυ: Μετά από πέντε μήνες έμαθε για τον θάνατο του γιου της

Πέντε μήνες έχουν περάσει από τη μέρα που ο πατέρας της Αγγελικής Ηλιάδη και γιος της Καίτης Γκρέυ, Βασίλης, έφυγε από τη ζωή με την δεύτερη, ωστόσο, να αγνοεί το τραγικό αυτό γεγονός ...

Survivor - Κακός χαμός: «Η Ασημίνα  μου είπε να βρίζω τον Άρη Σοϊλέδη στις συνεντεύξεις μου»

Survivor - Κακός χαμός: «Η Ασημίνα μου είπε να βρίζω τον Άρη Σοϊλέδη στις συνεντεύξεις μου»

Ένας κακός χαμός προκλήθηκε στο χθεσινό επεισόδιο του Survivor και όλοι τσακώθηκαν με όλους κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος. Ο Γιώργος Λιανός ζήτησε να του παραθέσουν όλα τα γεγονότα κι ...