Σάββατο 25 Ιουνίου

Πως μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας

5 Απριλίου 2022 · -

Μοιράσου το

Προσπαθείτε να βάλετε στόχους αλλά δεν τους πετυχαίνετε;

Έχετε αποφασίσει τη επόμενη χρονιά, τον επόμενο μήνα ή ακόμη και την επόμενη εβδομάδα να αλλάξετε κάποια πράγματα στην ζωή σας ή ακόμη και στον εαυτό σας και ποτέ δεν το κάνατε; Εάν απαντήσατε “Ναι!” σε αυτή την ερώτηση, δεν είστε μόνοι. Πολλοί από εμάς θα θέλαμε να κάνουμε πολλά πράγματα για τον εαυτό και τη οικογένειά μας και θεσπίζουμε ημερομηνίες αλλά σχεδόν ποτέ δεν τις τηρούμε. Δεν έχουμε όλοι μας πολύ καλή ψυχική υγεία, γιατί μια καλή ψυχική υγεία περιλαμβάνει τον έλεγχο στον εαυτό μας και την δυνατότητα πραγματοποίησης αλλαγών. Η αναβλητικότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου ψυχικού προβλήματος που τυχόν έχουμε.

Συμβουλές για τη τήρηση των στόχων σας:Επιτυχία στόχων

Παρακάτω θα μπορούσα να σας προτείνω 4 απλές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πως να αυξήσετε τις πιθανότητες ότι τα σχέδιά σας για αλλαγές που εσείς αποφασίζετε θα υλοποιηθούν την στιγμή που εσείς θα το αποφασίσετε.

Ξεκινήστε με τα δυνατά σας σημεία. Είναι πιο πιθανό να επιτύχετε την αλλαγή που επιθυμείτε εάν χρησιμοποιήσετε τα δυνατά σας σημεία. Έχετε υπόψη ότι οι δυσκολίες του εγκεφάλου μας μερικές φορές μας εμποδίζουν να βλέπουμε τον εαυτό μας καθαρά. Σκεφθείτε να δημιουργήσετε ένα σύστημα υποστήριξης που θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε τις δυνάμεις σας. Για παράδειγμα, κάντε τον έλεγχο του προγραμματισμού σας με έναν καλό φίλο, έναν προπονητή ευεξίας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Απ’ την άλλη μεριά ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι σας είναι λογικοί και υγιείς. Αν βάλετε στόχο να χάσετε αρκετά κιλά τότε θα πρέπει να συμβουλευθείτε και τον γιατρό σας. Αν έχετε κάποια πάθηση τότε πάλι ο γιατρός σας πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές σε θέματα που αφορούν τη υγεία σας. Επίσης ένας επαγγελματίας γυμναστής στο γυμναστήριο μπορεί να αξιολογήσει το τρέχον επίπεδο φυσικής κατάστασης σας και να σας βοηθήσει να ορίσετε τους στόχους σας. Επίσης οι επαγγελματίες που προανέφερα μπορούν να σας καθοδηγήσουν να θέσετε στόχους εφικτούς ώστε τελικά να μπορέσετε να τους πραγματοποιήσετε. Δεν μπορείτε να βάλετε στόχο ότι θα χάσετε 50 κιλά μέσα σε μια εβδομάδα, είναι τελείως ουτοπικό. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι στο τέλος να απογοητευθείτε και αυτό δεν το θέλουμε.

Κατανοήστε το στάδιο αλλαγής σας και σχεδιάστε ανάλογα. Μερικοί άνθρωποι σηκώνονται μιά μέρα από το κρεβάτι, έχουν ήδη βάλει τους στόχους τους και είναι έτοιμοι να τους κατακτήσουν. Ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν και το κάνουν. Γι’ αυτούς τα πράγματα είναι απλά. Το μυαλό όμως των περισσοτέρων από εμάς πρέπει να περάσει μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία:

1. Πρώτα πρέπει να πιστέψουμε ότι η αλλαγή είναι η καλύτερη δυνατή για εμάς.

2. Στη συνέχεια θα πρέπει πείσουμε τον εαυτό μας ότι μπορούμε να το κάνουμε και

3. Τελικά να αναπτύξουμε τις δεξιότητες για να ξεπεράσουμε τα αναπόφευκτα εμπόδια και να φτάσουμε στον σκοπό μας.

Δεν είναι απλή υπόθεση λοιπόν για τους περισσότερους να φτάσουν και να πετύχουν τους στόχους που θέτουν. Χρειάζονται διαφορετικά είδη βοήθειας ανάλογα με το στάδιο της κατάστασης που βρίσκονται και την αλλαγή την οποία έχουν αποφασίσει πραγματικά να κάνουν.

Δεχτείτε ότι θα ξεγλιστρήσετε αλλά και ότι θα επιστρέψετε στην προσπάθεια. Προετοιμαστείτε για το γεγονός ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχετε το στόχο σας με την πρώτη προσπάθεια που θα κάνετε. Η αλλαγή που θα προσπαθήσετε να κάνετε έχει να κάνει σίγουρα με την εκμάθηση και τα λάθη σας. Το να το πετύχετε εύκολα και άμεσα θα είναι κάτι μαγικό και όχι ρεαλιστικό. Αλλιώς θα το είχατε πετύχει μέχρι τώρα. Θα πρέπει από την αρχή να είστε εξοικειωμένοι με το γεγονός της αποτυχίας. Το ότι χάσατε μια μάχη όμως δεν σημαίνει ότι θα χάσετε και τον πόλεμο. Το πιο πιθανό είναι ότι θα πρέπει να αλλάξετε στρατηγική ακολουθώντας μικρά και συνεπή βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζετε που ξεγλιστρήσατε ώστε να διορθώνετε την πορεία σας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρήσετε τον εαυτό σας ένοχο για τη αποτυχία σας. Θα πρέπει να τον πείσετε ότι είναι δυνατός για να συνεχίσει.

Κρατήστε τον στόχο οδηγό. Από τη στιγμή που, μετά από αρκετή σκέψη, έχετε πάρει την απόφαση για να κάνετε κάποια αλλαγή σημαίνει ότι πραγματικά η κατάστασή που βρίσκεστε δεν σας αρέσει και επιθυμείτε αυτή την αλλαγή πάρα πολύ. Το να το καταφέρετε τελικά θα σας κάνει να νιώσετε πάρα πολύ όμορφα γιατί στο τέλος, όχι μόνο θα το έχετε πετύχει αλλά θα βελτιώσετε με αυτό τον τρόπο την ζωή σας. Σε όλη την διαδικασία της προσπάθειάς σας θα πρέπει να έχετε συντρόφους σας αυτές τις δύο σκέψεις. Πόσο καλύτερα θα είσαστε αλλά και πόσο αξία έχετε που το πετύχατε. Αυτά τα δύο επίσης θα σας βοηθήσουν σίγουρα να μη ξεγλιστρήσετε από τον σκοπό σας και να θέσετε νέους στόχους για το μέλλον. Κάθε φορά που ίσως ξεγλιστράτε πρέπει να φαντάζεστε τον στόχο σας και την αξία σας όταν τον πετύχετε.

Ποιά βοήθεια μπορεί να χρειαστείτε;

Η τήρηση των αποφάσεών μας είδαμε πως δεν είναι κάτι απλό. Χρειάζεται να κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα προς αυτό και να κρατάμε στο μυαλό μας τις παραπάνω συμβουλές. Οι συμβουλές αυτές δεν είναι εξειδικευμένες για κάθε άνθρωπο. Μπορεί να βοηθήσουν τους περισσότερους αλλά δεν σημαίνει ότι σε κάποιους άλλους θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Αν δοκιμάσατε τα παραπάνω και ακόμη δεν μπορέσατε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα μπορεί να χρειάζεστε την βοήθεια κάποιου ειδικού. Σε κάθε περίπτωση η βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να είναι απαραίτητη και σίγουρα θα σας βοηθήσει τα μέγιστα.

Το άρθρο είναι από το psyxologosonline.gr και το υπογράφει η Ευγενία Κυρέζη – Κλινικός Ψυχολόγος

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Ανδρέας Μικρούτσικος: Έφυγε τρέχοντας από το πλατό της Κατερίνας Καινούργιου -Βίντεο

Ανδρέας Μικρούτσικος: Έφυγε τρέχοντας από το πλατό της Κατερίνας Καινούργιου -Βίντεο

Για το Survivor συζητούσαν στον αέρα της “Super Κατερίνα” και γι’ ακόμα μία φορά ο Ανδρέας Μικρούτσικος τοποθετήθηκε με τον μοναδικό τρόπου που ξέρει, ειλικρινά. «Εγώ γιατί να υποστώ όλο ...

«Σε αυτόν τον κύκλο υποκρισίας...» - Η ανάρτηση

«Σε αυτόν τον κύκλο υποκρισίας...» - Η ανάρτηση "καρφί" της Αντωνά μετά την αποχώρηση της Σοφιάννας

Τον τελευταίο καιρό με όσα συμβαίνουν το ριάλιτι επιβίωσης το όνομα της Μαρίας Αντωνά είναι ένα από αυτά που ακούγονται πολύ, λόγω του σάλου που έχει δημιουργηθεί με το φημολογούμενο ...

Μήπως είσαι σε σχέση rebound;

Μήπως είσαι σε σχέση rebound;

Επιστημονικά ο όρος rebound αναφέρεται στην εξάρτηση που προκαλεί η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων καθώς και η απότομη και δραστική διακοπή τους από τα άτομα. Περνώντας στο πεδίο των σχέσεων θα ...

Η κίνηση της Ελεονώρας Ζουγανέλη στην εκκλησία που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Η κίνηση της Ελεονώρας Ζουγανέλη στην εκκλησία που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη βρέθηκε στης Σπετσες μαζί με τον σύζυγό της για τις ημέρες του Πάσχα. Το ζευγάρι επέλεξε τον ναό του Αγίου Αντωνίου για να παρακολουθήσει την Αναστάσιμη Ακολουθία ...

Πηνελόπη Πιτσούλη: «Ο Παύλος Χαϊκάλης είναι ένας χοντρομπεμπές που έκανε...»

Πηνελόπη Πιτσούλη: «Ο Παύλος Χαϊκάλης είναι ένας χοντρομπεμπές που έκανε...»

Συνέντευξη στην εκπομπή “Super Κατερίνα” έδωσε η Πηνελόπη Πιτσούλη. Η ηθοποιός μίλησε για τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Παύλο Χαϊκάλη. «Με τον Πέτρο Φιλιππίδη βρεθήκαμε στον “Πλάτανο”. Μου έλεγαν ότι είναι… ...