Παρασκευή 1 Ιουλίου

Πως να μη γίνει το παιδί σας νάρκισσος

2 Απριλίου 2022 · ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Μοιράσου το

Εδώ ήρθε η ώρα να αναρωτηθείς, μήπως εσύ είσαι νάρκισσος ή εάν κάποιος από τους δυο γονείς σου ήταν νάρκισσος.Υπάρχει ο υγιής ναρκισσισμός που μας είναι απαραίτητος για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση μας και ο παθολογικός ναρκισσισμός που δημιουργεί προβλήματα σε όλα τα πεδία της ζωής ενός ανθρώπου και δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Έρευνες δείχνουν ότι ο ναρκισσισμός δεν κληρονομείται γονιδιακά άλλα διαμορφώνεται από την συμπεριφορά των γονέων στο μεγαλύτερο βαθμό του.

Διαβάστε τους 7 τρόπους για να μην κάνετε το παιδί σας νάρκισσο.

Πείτε όχι. Βάλτε όρια, συζητήστε. Είναι καλό να πείτε στα παιδιά σας όχι. Πρέπει να μάθουν τα όρια από μικρή ηλικία γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα όρια που θα τους θέσουν οι άλλοι ως ενήλικες. Τα όρια εξάλλου είναι απαραίτητα γιατί κάνουν τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια.

Διδάξτε τους βασικούς τρόπους. Η έλλειψη τρόπων είναι η υπέρτατη και η πιο εμφανής μορφή ναρκισσισμού είτε πρόκειται για κάποιον που είναι αγενής σε σερβιτόρους, είτε αργεί συστηματικά στα ραντεβού του είτε έχει κακές κοινωνικές συνήθειες.  Η έλλειψη τρόπων σηματοδοτεί στα παιδιά σας, ότι δεν χρειάζεται να συμμορφώνονται με κανένα ανόητο “κοινωνικό κώδικα” ή “βασικές ιδέες ευπρέπειας ” και ότι όλα όσα μετράνε, είναι η δική τους άνεση.

Διδάξτε τους πώς να διαχειρίζονται την απογοήτευση. Πολλά έχουν γραφτεί για την ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίσει την αποτυχία και παράλληλα να μάθει από αυτό. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες για την ευτυχία των ενηλίκων. Διδάσκοντας στο παιδί σας πώς να ξεπεράσει τις αντιξοότητες, το διδάσκετε και για την απογοήτευση, ένα άλλο ανεκτίμητο μάθημα ζωής. Όταν όμως ως γονείς προσπαθείτε να προστατέψετε τα παιδιά σας από ό,τι δυσάρεστο, δυστυχώς βοηθάτε στο να διαμορφώσετε μια προσωπικότητα μη ανθεκτική στις προκλήσεις της ζωής, με ναρκισσιστικές τάσεις.

Να είστε ευγενικοί. Σε όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο στο παιδί σας. Αυτό μπορεί να φαίνεται οδυνηρά προφανές, αλλά αξίζει να θυμάστε ότι τα παιδιά σας δεν παρατηρούν μόνο πώς τα αντιμετωπίζετε – παρατηρούν πώς αλληλεπιδράτε με τον κόσμο. Οι γονείς που είναι αγενείς σε όλους εκτός από τα παιδιά τους, στέλνουν μήνυμα ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σημασία (τα παιδιά τους!) Και άνθρωποι που δεν έχουν (όλοι οι άλλοι!).

Ταξιδέψτε. Κάντε ταξίδια με τα παιδιά σας, είτε πρόκειται για μια άλλη χώρα, για ένα άλλο κράτος ή ακόμα και για μια κοντινή πόλη που είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ζείτε. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό. Μια αλλαγή σκηνικού θα είναι αρκετή για να ενισχύσει στα παιδιά σας ότι δεν ζουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Η ζωή συνεχίζεται διαφορετικά σε άλλα μέρη, οι άνθρωποι προέρχονται από διαφορετικές φυλές και εθνικότητες και οικονομικές καταστάσεις και δεν είναι αποδεκτό απλά να υπάρχουν σε μια φούσκα ανθρώπων που αντικατοπτρίζουν τη δική τους κοσμοθεωρία.

Η αγάπη και η έγκριση είναι διαφορετικές. Η αγάπη για τα παιδιά σας χωρίς όρους είναι ένα πράγμα, αλλά αυτή η αγάπη δεν χρειάζεται να μεταφράζεται σε συνεχή, άνευ όρων, 24/7 έγκριση και επαίνους για ό, τι κάνουν. Μπορείτε να αγαπάτε κάποιον, και να απογοητεύτειτε κάποια στιγμή από τις ενέργειές του. Τα δύο δεν είναι αμοιβαία αποκλειστικά.

Διαβάστε τους. Η ανάγνωση μυθοπλασίας βοηθά τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ενσυναίσθηση τους, διότι τους ενθαρρύνει να τοποθετηθούν στις ζωές των άλλων και να κατανοήσουν τις πράξεις τους.

Το άρθρο είναι από το eanagnostopoulou.gr

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Ποια καλλυντικά να αποφεύγεις αν είσαι έγκυος και αν θηλάζεις

Ποια καλλυντικά να αποφεύγεις αν είσαι έγκυος και αν θηλάζεις

Ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγεις και ποια να προτιμάς κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού. Δεν είναι «παρηγοριά» για τις έγκυες, αλλά αλήθεια με επιστημονική βούλα ότι η ...

Ιωάννα Τούνη: Αποκαλύπτει πρώτη φορά το αυτοάνοσο νόσημα που έχει και δείχνει φωτογραφίες

Ιωάννα Τούνη: Αποκαλύπτει πρώτη φορά το αυτοάνοσο νόσημα που έχει και δείχνει φωτογραφίες

Η Ιωάννα Τούνη καθημερινά μοιράζεται στα social media στιγμιότυπα από την καθημερινότητά της, σκέψεις της πάνω σε διάφορα ζητήματα που αφορούν τους followers της αλλά και θέματα που την απασχολούν. ...

Ξέσπασε η Φαίη Σκορδά: «Συζητάμε ότι ένας γυναικοκτόνος στην Ελλάδα θα γίνει δικηγόρος;»

Ξέσπασε η Φαίη Σκορδά: «Συζητάμε ότι ένας γυναικοκτόνος στην Ελλάδα θα γίνει δικηγόρος;»

Για την επιθυμία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου να σπουδάσει συζητούσαν στο Πρωινό, με τη Φαίη Σκορδά να μένει έκπληκτη από το γεγονός. «Το να δείχνει κάποιος ότι είναι ευγενής, μιλάει στον ...

Διακόσμηση βεράντας με low budget ιδέες

Διακόσμηση βεράντας με low budget ιδέες

Ο καιρός φτιάχνει και τα εν οίκω μεταφέρονται στη βεράντα. Δες απλούς τρόπους να την κάνεις πιο πράσινη, ακόμη και αν ο προϋπολογισμός σου δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ.  Διακόσμηση ...

Μαρία Αντωνά: Οι φωτογραφίες από την πρόβα νυφικού της

Μαρία Αντωνά: Οι φωτογραφίες από την πρόβα νυφικού της

Μπορεί ο Άρης Σοϊλέδης να βρίσκεται χιλιόμετρα μακρυά και να δίνει «μάχες» στο Survivor, πίσω στην Ελλάδα η σύντροφός του, Μαρία Αντωνά συνεχίζει τις ετοιμασίες για τον γάμο τους. Είναι ...