Δευτέρα 23 Μαΐου

Πάτρα: "Όλα από την αρχή" για τους ιατροδικαστές - Ψάχνουν για δηλητήριο στη Μαλένα και ασφυξία στην Ιριδα

3 Μαΐου 2022 · ΣΕΜΕΛΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μοιράσου το

“Όλα από την αρχή”, γίνονται από τους ιατροδικαστές Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλόγρηα, στο πλαίσιο διερεύνησης των συνθηκών και αιτιών θανάτων των δύο παιδιών. Οι έμπειροι ιατροδικαστές, όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές, δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις παλιές ιατροδικαστικές εκθέσεις. Έχουν ξεκινήσει εκ νέου τους εργαστηριακούς ελέγχους, με τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις από τα πλακίδια οργάνων των δύο παιδιών, ανεπηρέαστοι από φήμες, δημοσιεύματα, τηλεοπτικές εμφανίσεις “ειδικών”. Στόχος, να μην γίνουν λάθη, που δεν αποκλείεται να έχουν γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτό που “ενδιαφέρει είναι να βρεθεί η αλήθεια”, αναφέρουν χαρακτηριστικά δικαστικές και αστυνομικές πηγές.

Στο μεταξύ ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος, στην προκαταρκτική έρευνα που έχει αναθέσει στους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, επισημαίνει τις απαραίτητες ενέργειες που θέλει να γίνουν, χωρίς όμως να δεσμεύει τους αστυνομικούς να “ανοίξουν” την έρευνα στην περίπτωση που προκύπτουν νέα στοιχεία για τις συνθήκες θανάτων των δύο παιδιών.

Το συκώτι και τα νεφρά της Μαλένας βρίσκονται ήδη στο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Εκεί γίνονται εξειδικευμένες ιστολογικές και κυρίως τοξικολογικές εξετάσεις. Στο πρώτο στάδιο της νεκροψίας-νεκροτομής είχε διαπιστωθεί μεταξύ άλλων εκτεταμένη εκφύλιση στο συκώτι και ήπιες παρεγχυματώδεις αλλοιώσεις νεφρού, ευρήματα που θα επανεξεταστούν, καθώς τέτοια εμφανίζονται και σε περιπτώσεις χορήγησης τοξικής ουσίας ή δηλητηρίου.

Οι ιστολογικές εξετάσεις που είχαν γίνει στην Μαλένα, μετά τον θάνατό της, ανέδειξαν δύο ευρήματα, και συγκεκριμένα αλλοιώσεις σε νεφρά και συκώτι, οι οποίες μπορούν να προέλθουν από τοξική δράση φαρμάκου ή δηλητήριο. Σε περίπτωση που οι παθολογοανατόμοι, οι οποίοι προβαίνουν σε νέες ιστολογικές εξετάσεις, έχουν ενδείξεις τοξικής ουσίας, τότε με νέο και σύγχρονο εξοπλισμό, θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την χρησιμοποίηση θανατηφόρας ουσίας στην Μαλένα. Αν υπάρχει ένα εύρημα που επηρεάζει ένα όργανο, υπάρχει η τεχνολογία αναζήτησης η οποία έχει την δυνατότητα εντοπισμού της ουσίας που μπορεί χορηγήθηκε από εξωγενή παράγοντα.

Νέος κύκλος ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων διενεργείται και στην περίπτωση της Ίριδας, όμως οι επιστήμονες που διερευνούν τα αίτια θανάτου, εκτιμούν ότι το 6 μηνών βρέφος έχασε τη ζωή του από ασφυξία. Περισσότερα στοιχεία ενδεχομένως να προκύψουν από την εργαστηριακή επανεξέταση, στο πανάκι που βρέθηκε στην κούνια της Ίριδας, το οποίο παραδόθηκε στους αστυνομικούς από την αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, μία μέρα μετά τον θάνατό του παιδιού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το οροαιματηρό υγρό που υπήρχε πάνω του, είτε έχει προέλθει από το σκούπισμα των χειλιών, στα οποία είχε διαπιστωθεί ερυθρότητα και αποξήρανση, είτε από τους πνεύμονες και υποδηλώνει σε συνδυασμό με άλλα ιατροδικαστικά ευρήματα, όπως το τραύμα στον στοματικό βλεννογόνο, ασφυκτικό θάνατο. Παράλληλα, το τραύμα στο στόμα, εξετάζεται αν δημιουργήθηκε συνέπεια βίαιου τρόπου εισχώρησης του πανιού, και έχει προέλθει από χέρι, δάκτυλα ή νύχια.

Οι αρχές εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο μηχανισμός θανάτου να άλλαζε ανάλογα με το χώρο εκδήλωσης της πιθανής εγκληματικής ενέργειας και τον βαθμό αντίδρασης των παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι Μαλένα και Τζωρτζίνα πέθαναν στο νοσοκομείο, ενώ η Ίριδα στην κούνια της στο σπίτι της οικογένειας.

Το συμπέρασμα της πρώτης ιατροδικαστικής έκθεσης για την Ίριδα ήταν ότι “ο θάνατος επήλθε συνέπεια υποπλασίας-αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς-πνευμονικού οιδήματος”.

Στην ιστολογική εξέταση προέκυπτε “στον εγκέφαλο έντονη συμφόρηση των αγγείων του παρεγχύματος και των αγγείων του υπαραχνοειδούς χώρου και παριαγγειακό οίδημα. Σε μία θέση στην αριστερή κοιλία παρατηρείται εξαγγείωση ερυθρών κυττάρων (αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας). Ορισμένοι νευρώνες του φλοιού του εγκεφάλου εμφανίζουν στοιχεία νέκρωσης. Σε τομές από την παρεγκεφαλίτιδα, στέλεχος και εν τω βάθει σχηματισμούς παρατηρείται έντονη συμφόρηση και περιαγγειακό οίδημα. Δεν αναγνωρίζονται αγγειακές δυσπλασίες ή άλλες διαμαρτίες κατά την διάπλαση”.

Οι ειδικοί επιστήμονες και οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλόγρηας, σημειώνουν πως στην περίπτωση της Μαλένας, οι τοξικολογικές εξετάσεις έγιναν στο ίδιο σύγχρονο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Νίκος Ράικος, όπου έγιναν και της Τζωρτζίνας αναδεικνύοντας την κεταμίνη.

Η τοξικολόγος που έκανε τις εξετάσεις στα δείγματα αίματος της Μαλένας, αναφέρει πως δεν εντοπίστηκαν ίχνη κεταμίνης ακόμη και μεταβολή της, στο αίμα του παιδιού. Δηλαδή από τις εξετάσεις μπορεί να μην μπορούσε να εντοπιστεί η κεταμίνη αλλά θα μπορούσε να διαπιστωθεί ο μεταβολισμός της συγκεκριμένης ουσίας από τον οργανισμό του παιδιού, άρα και η χορήγησή της ανεξάρτητα από το αν είχε εντοπιστεί αυτή καθαυτή η ουσία.

Οι ίδιοι επιστήμονες που ασχολούνται με τα αίτια θανάτων των τριών παιδιών επιχειρούν να αποδείξουν με στέρεα και αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία τις εκτιμήσεις τους για διαφορετικό μηχανισμό θανάτου από παιδί σε παιδί, όπως έχουν “διακρίνει” από τα πρώτα ευρήματα, τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και τους ιατρικούς φακέλους των παιδιών.

Η ολοκλήρωση των νέων ιατροδικαστικών εκθέσεων για τα αίτια θανάτων των δύο παιδιών αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο, στο πλαίσιο της απόλυτης και αδιαμφισβήτητης τεκμηρίωσης τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχαν ενδείξεις ή συμπτωματολογία, όσον αφορά τα αίτια θανάτου της Μαλένας, προκειμένου να γίνουν εξετάσεις για πιθανή ύπαρξη βαρέων μετάλλων, κάλιου ή βενζόλιου στον οργανισμό της, που θα μπορούσαν να επιφέρουν τον θάνατό της. Δεν υπάρχουν συμπτώματα από την χορήγηση τέτοιων ουσιών, αλλά δεν αποκλείεται να γίνουν και τέτοιες εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστεί και αυτό το ενδεχόμενο.

Πληροφορίες από thetoc.gr

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Η τσάντα που σπάει το insta

Η τσάντα που σπάει το insta

Είναι η τσάντα Puzzle της εταιρείας Loewe. Σε πολλά χρώματα και πολυχρωμίες είναι το νέο it αξεσουάρ που αγαπήσαμε όλες.

Jumpsuits για επικίνδυνες αποστολές

Jumpsuits για επικίνδυνες αποστολές

Είναι κομμάτια που αγαπάμε κυρίως για την άνεση και το δυναμικό στυλ που μας δίνουν. Τα jumpsuits είναι από αυτά που ανάλογα το ύφασμα από το οποίο είναι φτιαγμένα μπορούν ...

Απόστολος Τότσικας: Η γυμνή φωτογραφία που τον τράβηξε η σύζυγός του, Ρούλα Ρέβη

Απόστολος Τότσικας: Η γυμνή φωτογραφία που τον τράβηξε η σύζυγός του, Ρούλα Ρέβη

Η γνωστή φωτογράφος συνηθίζει να αποθανατίζει σε διάφορες στιγμές τον σύζυγό της και να μοιράζεται τις φωτογραφίες στα social media. Αυτη την φορά ανέβασε το πανέμορφο στιγμιότυπο στο Instagram, με ...

Ομελέτα σε ποτήρι

Ομελέτα σε ποτήρι

Περιμένεις τους φίλους και τις φίλες σου για πρωινό στο σπίτι; Σου έχουμε ένα έξυπνο τρόπο να σερβίρεις την πάντα αγαπημένη ομελέτα για να τους εντυπωσιάσεις. Σέρβιρε την στο ποτήρι ...

H Χριστίνα Παππά για το πρόβλημα της υγείας της - «Στο λέω και θέλω να κλάψω»

H Χριστίνα Παππά για το πρόβλημα της υγείας της - «Στο λέω και θέλω να κλάψω»

H Χριστίνα Παππά παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην κάμερα του Happy Day. Μεταξύ άλλων μίλησε  για το πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, που αντιμετώπισε αλλά και για την σχέση με τον ...