Τρίτη 12 Νοέμβριος

ΠΑΙΖΕΙ Η ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΑ

22 Φεβρουαρίου 2013 · ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΟΡΕΥΤΑΚΗΣ
k2_items_src_4f7ef1c9de3583543c3077db338910bc

Μοιράσου το

Απόγευμα Σαββάτου. Γκάζι. Το παρεάκι στο γνωστό στέκι για καφεδάκι και η συνεννόηση μεταξύ σας γίνεται με δυσκολία. Ακόμη και η παραμικρή απόπειρα συζήτησης πνίγεται μέσα στα γέλια, τις φωνές, τη φασαρία και τον γενικότερο πανικό που επικρατεί. Και ξαφνικά, μέσα στη γενικότερη χαλαρή διάθεση, αισθάνεσαι τους παλμούς σου να ανεβαίνουν, την καρδιά σου να αρχίζει να χτυπά σε ξέφρενους ρυθμούς, το κεφάλι σου να μυρμηγκιάζει και χοντρούς κόμπους ιδρώτα να κατηφορίζουν από το μέτωπο σου….

….

Και έγνοια σου μία και μοναδική: πρέπει να φύγεις από εκεί μέσα. Άμεσα. Τώρα. 

Η αγοραφοβία δεν αποτελεί ασθένεια με την κλασική του όρου έννοια. Αποτελεί για την ακρίβεια έναν τύπο αγχώδους διαταραχής, της ίδιας συνομοταξίας με τις κρίσεις άγχους και πανικού, και η οποία δίνει μία ασυνήθιστη προτίμηση στις γυναίκες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WTO), 8 στα 10 άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα αγοραφοβίας, είναι γυναίκες. Και από αυτές, το 65% κυμαίνονται μεταξύ 25 και 44 ετών. Συνεπώς, δεν είσαι παράξενη ή προβληματική και κυρίως, δεν είσαι μόνη. Ένα το κρατούμενο…

Βασικό χαρακτηριστικό της αγοραφοβίας αποτελεί το άγχος του ατόμου να βρεθεί σε χώρους και καταστάσεις από τις οποίες θεωρεί ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης διαφυγής σε περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα πανικού, δεν θα λάβει βοήθεια από ένα αξιόπιστο πρόσωπο και θα βρεθεί σε μία κοινωνικά δυσάρεστη κατάσταση. Για αυτό το λόγο, αναπτύσσει όλη την αντίδραση σε κλειστούς χώρους, ή ακόμη και σε ανοιχτούς, όπου επικρατεί συνωστισμός.  Ίσως πιο ανησυχητικό, ωστόσο, και από την ίδια τη διαταραχή, είναι το γεγονός ότι 2 στα 3 κορίτσια, δεν αναγνωρίζουν άμεσα ότι  πάσχουν από αυτή. Και συνεπώς, δεν καταφεύγουν σε οποιαδήποτε μέθοδο πρόληψης και θεραπείας, γεγονός που επιτείνει τα δυσάρεστα συμπτώματα και εξελίσσει τις διαταραχές σε επόμενο, ανώτερο επίπεδο επικινδυνότητας. Προς γνώση και προστασία, λοιπόν, τα βασικά συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Αύξηση των καρδιακών παλμών και απότομη εκτίναξη της πίεσης του αίματος.
 • Έντονη εφίδρωση.
 • Πίεση στην κροταφική περιοχή και γενικότερη αύξηση της πίεσης που ασκείται στην εγκεφαλική περιοχή (εξ ου και το λεγόμενο «μυρμήγκιασμα»).
 • Τάση προς έμετο και στομαχική παλινδρόμηση.
 • Λιποθυμικές τάσεις και αίσθημα ιλίγγου.
 • Αίσθηση ασφυξίας, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Ως άμεσο αποτέλεσμα των παραπάνω, το πάσχον άτομο αναπτύσσει ενστικτώδεις αντιδράσεις, ζωτικές για την επιβίωση του. Με πρώτο και καλύτερο το αίσθημα φυγής, ως απόδραση από το δυνάμει θανατηφόρο (ο όρος δεν είναι υπερβολικός) περιβάλλον που το περικλείει. Η λιποθυμία που συνήθως ακολουθεί, αποτελεί ένδειξη της πλήρους κατάρρευσης των συνειδητών λειτουργιών του, μετά την απόδραση και τρόπο αποσυμφόρησης της έντασης στην οποία οδηγήθηκε. 

Πολύ μαύρα παρουσιάζονται τα πράγματα, χωρίς αχτίδα διαφυγής; Κι όμως όχι. Δεν πρέπει να στεναχωριέσαι επιπλέον και κυρίως απαγορεύεται να απομονωθείς από τους φίλους και την παρέα σου, χάνοντας πράγματα και εμπειρίες. Η αδυναμία συνύπαρξης σε έναν δημόσιο χώρο είναι σίγουρα μεγάλο πρόβλημα. Το οποίο όμως, εφόσον εκπηγάζει κυρίως από ψυχολογικούς παράγοντες, εκδηλωνόμενο δευτερευόντως σωματικά, μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα από ότι πιστεύεις. Και επειδή ο γυναικείος οργανισμός είναι εκ φύσεως ανθεκτικότερος του αντρικού, τα πράγματα που μπορείς να κάνεις άμεσα είναι τα εξής: 

 • Προσπάθησε να κατανοήσεις τη φύση του αναπτυσσόμενου πανικού σου. Είναι ο αμεσότερος τρόπος για να τον αντιμετωπίσεις κατά πρόσωπο και συνεπώς να μπορέσεις να βρεις τρόπους αντιμετώπισης του. Αν δυσκολεύεσαι, ή απλά έχεις κλειδώσει, η επίσκεψη σε έναν ειδικό κρίνεται απαραίτητη εκ των πραγμάτων.
 • Αμφισβήτησε και προχώρα προς εκ θεμελίων αλλαγή του ίδιου του τρόπου σκέψης σου και των αναποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης των αναφυόμενων ζητημάτων. Ξεκίνα από πιο απλά θεματάκια και μετά πέρνα στα πιο σύνθετα, στα οποία συγκαταλέγονται και τα της αγοραφοβίας. 
 • Προχώρα σε σταδιακή έκθεση στους χώρους και τις καταστάσεις που σου προξενούν τα συμπτώματα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πας στο ΟΑΚΑ, στον τελικό του Κυπέλλου με τη μία! Ένα crowded, αλλά ταυτόχρονα με σχετική ηρεμία περιβάλλον, αποτελεί το καλύτερο πρώτο βήμα για να προχωρήσεις.
 • Μόλις διαπιστώσεις ότι αρχίζεις να εμφανίζεις το οποιοδήποτε σύμπτωμα, κλείσε τα μάτια και ηρέμησε. Πάρε βαθιέw ανάσες και διώξε όλη την ένταση που αισθάνεσαι να σε κατακλύζει, με βαθιές εκπνοές. Αν αισθάνεσαι οποιαδήποτε αστάθεια, μη διστάσεις να ξαπλώσεις για λίγο (όλο και κάποιος καναπές θα υπάρχει τριγύρω).
 • Σκέψου ευχάριστες σκέψεις. Ότι είναι αυτό που μπορεί να σε χαλαρώσει και να σε κάνει να χαμογελάσεις. Ταυτόχρονα, υπενθύμιζε διαρκώς στον εαυτό σου ότι βρίσκεσαι σε ένα φιλικό περιβάλλον, με ανθρώπους που σε νοιάζονται δίπλα σου, και δεν υπάρχει η πιθανότητα να πάθεις τίποτα κακό.

Εάν όλα τα παραπάνω δεν λειτουργήσουν, και καταλήξεις πάλι στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή έστω στο σπίτι σου με συνοπτικές διαδικασίες, τότε περνάμε στο δεύτερο στάδιο: που είναι η τακτική επίσκεψη σε ψυχολόγο – ψυχίατρο, και η συνοδεία των συνεδριών από κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Μην ανησυχείς, δεν αρχίζεις να τρελαίνεσαι, ούτε πρόκειται για ιδιαίτερα βαριά αγωγή. Κυρίως αγχολυτικά και χαλαρωτικά χάπια, παρέα με αντιεμετικά ένζυμα είναι αυτά που θα χρησιμοποιήσεις, και τα οποία σταδιακά θα οδηγήσουν τα συμπτώματα σε υποχώρηση.

Η σημαντικότερη δουλειά, ωστόσο, έχει να γίνει αλλού και πιο συγκεκριμένα, στο κρεβάτι του ψυχολόγου σου. Χωρίς μία σε βάθος αναδρομή και ανασκαφή (στην κυριολεξία) των αιτιών που σε οδηγούν στην αγοραφοβία, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσεις να ανακαλύψεις τρόπο καταπολέμησης της, εφόσον η προδιάθεση σου είναι τόσο μεγάλη. Κάτι έχει συμβεί, το οποίο, αποθηκευμένο στο υποσυνείδητο σου, και έτσι άγνωστο σε πρώτη ανάγνωση, προξενεί όλη τη ζημιά και σε οδηγεί να αναπτύσσεις τέτοιες εξωτερικές υπερβολικές δόσεις άμυνας (γιατί πρόκειται στην ουσία για αμυντικό μηχανισμό, κατευθυνόμενο από σένα την ίδια). 

Με συστηματική και σοβαρή δουλειά, μπορεί να σου πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά θα τα βρεις την άκρη. Και θα καταφέρεις να αντιμετωπίσεις αυτό που σε βασανίζει, και να το διώξεις μια για πάντα από μέσα σου. Και την επόμενη φορά, που θα βρίσκεσαι στο πιο πολυσύχναστο μέρος, θα στριμώχνεσαι χωρίς ίχνος ενόχλησης και με τον χαμό από τη φασαρία να σου περνά κυριολεκτικά απαρατήρητη. Και η αγοραφοβία, ένας κακός εφιάλτης που πήρε δρόμο για τα καλά…

 

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Νίκος Μουτσινάς: Τρίβει τα χέρια του ο ΣΚΑΪ με τα νούμερα τηλεθέασης

Νίκος Μουτσινάς: Τρίβει τα χέρια του ο ΣΚΑΪ με τα νούμερα τηλεθέασης

Μπορεί χθες η πρεμιέρα του Νίκου Μουτσινά να μην έκανε φινάλε, αφού ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα ανάγκασε το κανάλι να κόψει την εκπομπή, αλλά το κοινό τον στήριξε. Οι τηλεθεατές ...

Mid Season Sales στο Marymaryshop.gr!

Mid Season Sales στο Marymaryshop.gr!

Το Mid Season Sales είναι εδώ! Έχεις λίγες ημέρες για να κάνεις δικά σου τα Marymary κομμάτια μας σε νέες χαμηλές τιμές. Θα προλάβεις; TRESOR BLACK CATTY COMO BLANCO USINE ...

Πόσα φλαμίνγκο να αντέξουμε πια;

Πόσα φλαμίνγκο να αντέξουμε πια;

Τα τελευταία καλοκαίρια υπήρχαν σε κάθε παραλία σαν φουσκωτά. Τα είδαμε σε μπλούζες, σε παπούτσια σε τσάντες και γενικά τα είδαμε τόσο πολύ που δεν θέλουμε να τα ξανά δούμε ...

Δεν φαντάζεσαι ποια θα παίξει η Gaga στη νέα της ταινία!

Δεν φαντάζεσαι ποια θα παίξει η Gaga στη νέα της ταινία!

Πεθαίνουμε να βγει η ταινία για να πάμε να την δούμε! Πριν tαπό λίγες ώρες έγινε γνωστό πως η Lady Gaga θα γυρίσει ακόμα μια ταινία και αυτήν τη φορά ο ρόλος ...

Χατζηγιάννης - Μακρυπούλια: Γιατί άρχισαν τα φιλιά on camera;

Χατζηγιάννης - Μακρυπούλια: Γιατί άρχισαν τα φιλιά on camera;

Μην αρχίσεις τις κακίες και πεις πως τα έκαναν για να ανεβάσουν το 12% που με το ζόρι πιάνει το The Final Four. Ο λόγος που το ζευγάρι φιλήθηκε μπροστά ...