Πέμπτη 27 Ιανουαρίου

Κριθαρότο με κοτόπουλο και μανιτάρια

4 Νοεμβρίου 2021 · ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΟΔΗΜΟΥ

Μοιράσου το

Ένας έξτρα λόγος που αγαπάμε τις κρύες ημέρες, εκτός από το χουχούλιασμα, είναι και τα κριθαρότα πάσης μορφής, και πόσω μάλλον το κριθαρότο με κοτόπουλο και μανιτάρια!

Δείτε την αγαπημένη μας κλασική συνταγή με μια ιδιαίτερη πινελιά από τον Γιάννη Λουκάκο!

ΥΛΙΚΑ

  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 450 γρ. κοτόπουλο μπούτι φιλέτο , κομμένο σε μέτριο καρέ
  • 200 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. κριθαράκι
  • 120 γρ. κρασί λευκό
  • 1600 γρ. ζωμός κοτόπουλο, ζεστός
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι ΟΛΥΜΠΟΣ, τριμμένο
  • 120 γρ. βούτυρο ΟΛΥΜΠΟΣ, κομμένο
  • 250 γρ. μανιτάρια φουρνιστά, κομμένα σε μέτριο καρέ
  • 40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο
  • 10 γρ. θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Για το κριθαρότο

Αλατίζουμε το κοτόπουλο καλά απ’ όλες τις πλευρές.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά από τη μία πλευρά, το γυρίζουμε και το σοτάρουμε για λίγο λιγότερο χρόνο από την άλλη πλευρά.  Αποσύρουμε το κοτόπουλο σε απορροφητικό χαρτί.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, για 3-4΄ λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κριθαράκι, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι το κριθαράκι να αναδίδει ένα απαλό άρωμα καβουρδίσματος, για 3 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί εντελώς αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό και φέρνουμε σε χαμηλό βρασμό.

Αλατίζουμε, ανακατεύουμε συχνά και μόλις απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά συνεχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό σε δόσεις ανακατεύοντας συχνά και αλατίζοντας που και που περιμένοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναρίξουμε την επόμενη δόση.

Όταν πια έχουμε προσθέσει και την τελευταία δόση του ζωμού, το κριθαράκι είναι μαγειρεμένο al dente και το κριθαρότο έχει χυλώσει εμφανώς, χαμηλώνουμε πολύ την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα ψητά μανιτάρια, το βούτυρο, το κεφαλοτύρι, το φρέσκο θυμάρι και το φρέσκο κρεμμύδι.

Ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν το βούτυρο και το κεφαλοτύρι και το κριθαρότο να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα. Αν το κριθαρότο είναι πιο πηχτό από ότι θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα ζωμό ή νερό για να το αραιώσουμε.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα με το γούστο μας.

Tip:

Χρησιμοποιούμε λάδι τρούφας για να δώσουμε ένα ξεχωριστό άρωμα στο κριθαρότο.

Από yiannislucacos.gr

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Μπέσσυ Μάλφα: «Πήγα στο θέατρο την ίδια ημέρα που έχασα τη μητέρα μου»

Μπέσσυ Μάλφα: «Πήγα στο θέατρο την ίδια ημέρα που έχασα τη μητέρα μου»

Καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ ήταν χθες η Μπέσσυ Μάλφα, η οποία μίλησε για την πιο συγκλονιστική στιγμή της ζωής της στο θέατρο, όταν έπαιξε σε παράσταση την ίδια μέρα που ...

Γιάννης Τσιμιτσέλης: «Με πληγώνει που είμαι πατέρας του Σαββατοκύριακου»

Γιάννης Τσιμιτσέλης: «Με πληγώνει που είμαι πατέρας του Σαββατοκύριακου»

Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Αυτός και ο Άλλος κι αναφέρθηκε στη σχέση με την κόρη του λέγοντας πως είναι αυτή που βάζει τα όρια και όχι εκείνος. Επίσης, εξήγησε ...

Οκτώ καθημερινές συνήθειες που γερνούν το δέρμα μας

Οκτώ καθημερινές συνήθειες που γερνούν το δέρμα μας

Αργά ή γρήγορα η πάροδος του χρόνου αφήνει τα σημάδια της στο σώμα, το δέρμα και τα μαλλιά. Ακόμα και εάν έχετε εξοπλιστεί εγκαίρως με τις κατάλληλες αντιγηραντικές κρέμες, μάσκες και λοιπά ...

Τα καλύτερα γιορτινά Makeup Looks για να υποδειχτείς τη νέα χρονιά!

Τα καλύτερα γιορτινά Makeup Looks για να υποδειχτείς τη νέα χρονιά!

Οι γιορτινές μέρες είναι γεμάτες λάμψη και όμορφες στιγμές! Ετοιμάσου λοιπόν για αυτές τις λαμπερές βραδιές με τα αγαπημένα σου πρόσωπα! Βάλε τα πιο chic και elegant ρούχα σου και καλή διάθεση! Κι αν ψάχνεις το πιο ...

Είναι τα πρώτα σας Χριστούγεννα μαζί; 6 τρόποι για να σας μείνουν αξέχαστα

Είναι τα πρώτα σας Χριστούγεννα μαζί; 6 τρόποι για να σας μείνουν αξέχαστα

Τα πρώτα σας Χριστούγεννα θα είναι μαγικά! Τα Χριστούγεννα είναι η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου! Εάν αρραβωνιάστηκες ή παντρεύτηκες πρόσφατα, μαντεύω ότι θα πλέεις σε πελάγη ευτυχίας για αυτές ...