Σάββατο 25 Ιουνίου

Η ακραία ιστορία της μάνας που κρατούσε την κόρη της άρρωστη για να εισπράττει προσοχή

25 Μαρτίου 2022 · ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Μοιράσου το

Η Gypsy Rose Blanchard μεγάλωσε με τη μητέρα της, Dee Dee Blanchard, η οποία ισχυριζόταν ότι είχε πολλά προβλήματα με την υγεία της που οδήγησαν σε μια σειρά από τρομερές διαγνώσεις και ιατρικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, η Gypsy δεν ήταν πραγματικά άρρωστη – η μητέρα της έλεγε ψέματα για τα συμπτώματά της. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η συμπεριφορά του Dee Dee προήλθε από το σύνδρομο Munchausen της ψυχικής διαταραχής με πληρεξούσιο. επειδή η Dee Dee ήθελε να γίνει φροντιστής, προσποιήθηκε και προκάλεσε ασθένεια στην κόρη της. Η αλήθεια για την Gypsy και τη μητέρα της αποκαλύφθηκε μόνο αφού η Gypsy ενέπλεξε έναν διαδικτυακό φίλο από τον οποίο ζήτησε να δολοφονήσει την Dee Dee το 2015.
Η Dee Dee άρχισε να προσποιείται ότι ο Gypsy είχε διαφορετικές ασθένειες από όταν ήταν μωρό. Η Gypsy Rose, η οποία γεννήθηκε το 1991, κι αμέσως η μητέρα της ισχυρίστηκε ότι η κόρη της είχε άπνοια ύπνου. Όταν η Gypsy ήταν οκτώ ετών, η Dee Dee την περιέγραψε ότι έπασχε από λευχαιμία και μυϊκή δυστροφία και είπε ότι χρειαζόταν αναπηρικό καροτσάκι και σωλήνα σίτισης. Ο κατάλογος των ιατρικών προβλημάτων που η Dee Dee εξέφρασε για την κόρη της συνεχίστηκε, με επιληπτικές κρίσεις, άσθμα και προβλήματα ακοής και όρασης.

Λόγω των ενεργειών της Dee Dee, η Gypsy έπαιρνε καθημερινά μια σειρά από φάρμακα και έπρεπε να κοιμηθεί χρησιμοποιώντας ένα αναπνευστικό μηχάνημα. Πέρασε επίσης από πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων επεμβάσεων στα μάτια και αφαίρεσης των σιελογόνων αδένων της. Όταν τα δόντια της σάπισαν —ίσως λόγω των φαρμάκων της, της έλλειψης σιελογόνων αδένων ή της παραμέλησής της— έπεσαν.

Ωστόσο, η αλήθεια ήταν ότι η Gypsy μπορούσε να περπατήσει, δεν χρειαζόταν σωλήνα σίτισης και δεν είχε καρκίνο. Το κεφάλι της ήταν φαλακρό μόνο επειδή η μητέρα της ξύρισε τα μαλλιά της. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Dee Dee είχε μια ψυχική ασθένεια γνωστή ως σύνδρομο Munchausen μέσω αντιπροσώπου (ονομάζεται επίσης πλασματική διαταραχή που επιβάλλεται σε άλλον), η οποία την έκανε να υποκρίνεται ότι το παιδί της είναι άρρωστο, προκειμένου να λάβει την προσοχή και τη συμπάθεια για τη φροντίδα ενός άρρωστου παιδιού.
Η Dee Dee φαινόταν να είναι μια συμπαθητική, αφοσιωμένη μητέρα, έτσι οι άνθρωποι την πίστεψαν.

Οι ιατρικές εξετάσεις έδειχναν συχνά ασαφή ή αντιφατικά αποτελέσματα σχετικά με τις διαγνώσεις της Gypsy, αλλά η Dee Dee σταματούσε να βλέπει γιατρούς που αμφισβητούσαν τις παθήσεις της κόρης της. Και πολλοί φροντιστές συμφώνησαν με αυτό που ήθελε η Dee Dee. Είχε εκπαίδευση σε νοσοκόμα, ώστε να μπορούσε να περιγράψει με ακρίβεια τα συμπτώματα, και μερικές φορές έδινε στην κόρη της φάρμακα για να μιμηθεί ορισμένες καταστάσεις. Όταν η Gypsy ήταν αρκετά μεγάλη για να μιλήσει, η Dee Dee της έδωσε εντολή να μην μιλάει κατά τη διάρκεια των ραντεβού τους – ήταν πάντα αυτή που έλεγε το ψεύτικο ιατρικό ιστορικό της Gypsy.

Η Dee Dee είπε στον πατέρα της Gypsy, Rod Blanchard, ότι η κόρη τους είχε μια χρωμοσωμική διαταραχή η οποία την είχε οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας. Όταν κάποιοι από την οικογένεια άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα ήταν κάπως περίεργα η μητέρα πήρε την κόρη και απομακρύνθηκαν. Εκμεταλλεύτηκε και τον τυφώνα Katrina.
Η Dee Dee ισχυρίστηκε ότι ήταν θύμα του τυφώνα Katrina, έτσι αυτή και η Gypsy έλαβαν βοήθεια για να μετεγκατασταθούν από τη Λουιζιάνα στο Μιζούρι το 2005. Εκεί, η Dee Dee συνέχισε να φέρνει την Gypsy στα ραντεβού με γιατρούς. Ο τυφώνας Κατρίνα πρόσφερε επίσης μια δικαιολογία για την απώλεια ιατρικών φακέλων.

Το 2008, η Gypsy και η Dee Dee μετακόμισαν σε ένα νέο σπίτι στο Springfield του Missouri. Χτίστηκε από το Habitat for Humanity, ήταν βαμμένο ροζ και είχε ράμπα για αναπηρικό αμαξίδιο. Η Gypsy και η Dee Dee έλαβαν επίσης προνόμια που περιλάμβαναν επισκέψεις σε συναυλίες και Disney World που χορηγήθηκαν από φιλανθρωπικούς σκοπούς. Καθ’ όλη τη διάρκεια, η Dee Dee συνέχισε να απολαμβάνει την προσοχή και την αποδοχή επειδή ήταν αφοσιωμένη φροντίστρια.

Όταν η Gypsy ήταν 14 ετών, είδε έναν νευρολόγο στο Μιζούρι που πίστευε ότι ήταν θύμα του συνδρόμου Munchausen μέσω πληρεξούσιου. Ωστόσο, αυτός ο γιατρός δεν ανέφερε ποτέ την περίπτωσή της στις αρχές. Σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις, δήλωσε την πεποίθησή του ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να δράσει. Το 2009, έγινε μια ανώνυμη αναφορά στις αρχές που ανέφερε ότι οι αφηγήσεις της Dee Dee για τις παθήσεις της Gypsy δεν είχαν ιατρική βάση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δύο ιατρικοί υπάλληλοι να επισκέπτονται το σπίτι τους, αλλά η Dee Dee τους έπεισε ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό.

Καθώς η Gypsy μεγάλωνε, η Dee Dee άρχισε να λέει ψέματα για την ηλικία της, φτάνοντας στο σημείο να αλλάξει τις ημερομηνίες στο πιστοποιητικό γέννησης της Gypsy για να κάνει την κόρη της να φαίνεται νεότερη. Αλλά η Gypsy γινόταν ακόμα πιο δύσκολη για την Dee Dee να την ελέγξει.

Το 2011, η Gypsy προσπάθησε να ξεφύγει από τη μητέρα της τρέχοντας με έναν άντρα που είχε γνωρίσει σε ένα συνέδριο επιστημονικής φαντασίας. Αλλά η Dee Dee τους εντόπισε σύντομα μέσω κοινών φίλων. Έπεισε τον άντρα ότι η Gypsy ήταν ανήλικη, αν και ήταν στην πραγματικότητα 19 τότε. Σύμφωνα με την Gypsy, η Dee Dee έσπασε τον υπολογιστή της και την ακινητοποίησε σωματικά στο κρεβάτι της αφού επέστρεψαν στο σπίτι. Η Gypsy δήλωσε επίσης ότι η μητέρα της μερικές φορές τη χτυπούσε και της αρνιόταν το φαγητό.

Η Gypsy κατάφερε τελικά να επιστρέψει στο διαδίκτυο. Μπήκε σε μια χριστιανική ιστοσελίδα γνωριμιών, όπου γνώρισε τον Nicholas Godejohn. Του είπε την αλήθεια για τις πράξεις της μητέρας της και κατέληξε να του ζητήσει να σκοτώσει την Dee Dee για να είναι μαζί. Τον Ιούνιο του 2015, ήρθε στο σπίτι της και μαχαίρωσε την Dee Dee ενώ η Gypsy περίμενε με τα αυτιά καλυμμένα στο μπάνιο.

Ο Gypsy και ο Godejohn επέστρεψαν στο σπίτι του στο Wisconsin, όπου βρέθηκαν από την αστυνομία.

Μετά τη δολοφονία της Dee Dee, πολλοί άνθρωποι που γνώριζαν την Gypsy αναρωτήθηκαν γιατί είχε φτάσει στο σημείο να τη σκοτώσει. Δεδομένου ότι μπορούσε να περπατήσει, θα μπορούσε απλώς να είχε αποκαλύψει τα ψέματα της Dee Dee δημόσια. Ωστόσο, η Gypsy είχε ρυθμιστεί να πιστεύει ότι κανείς δεν θα την πίστευε. Εξήγησε, “Δεν μπορούσα απλώς να πηδήξω από το αναπηρικό καροτσάκι γιατί φοβόμουν και δεν ήξερα τι θα έκανε η μητέρα μου. Δεν είχα κανέναν να εμπιστευτώ.”

Το γεγονός ήταν ότι η Gypsy είχε περάσει όλη της τη ζωή υπό τον έλεγχο και την παρακολούθηση της μητέρας της. Δεν της επέτρεψαν να πάει σχολείο. Αν και είχε κανονική νοημοσύνη, η Ντι είπε σε όλους ότι η κόρη της είχε νοητική ηλικία επτά ετών. Όταν έβγαιναν δημόσια, η Dee Dee κρατούσε συνεχώς το χέρι της Gypsy, σφίγγοντας το όταν ήθελε η κόρη της να είναι ήσυχη.

Ο Δρ Marc Feldman, ειδικός στο σύνδρομο Munchausen δια αντιπροσώπου, είπε για τη ζωή και τη δράση της Gypsy: “Ο έλεγχος ήταν απόλυτος με την ίδια έννοια που ο έλεγχος ενός θύματος που απήχθη μερικές φορές είναι ολοκληρωτικός. Η κόρη της ήταν, στην ουσία, όμηρος, και νομίζω ότι μπορούμε να κατανοήσουμε το έγκλημα που συνέβη στη συνέχεια ως όμηρος που προσπαθεί να διαφύγει».
Η Gypsy «δεν είναι χαρούμενη» που η Dee Dee πέθανε

Καθώς τα ιατρικά αρχεία της Gypsy τεκμηρίωσαν την κακοποίηση την οποία είχε υποστεί, ο δικηγόρος της μπόρεσε να κανονίσει μια συμφωνία για τις κατηγορίες που αντιμετώπισε για το θάνατο της Dee Dee. Το 2016, η Gypsy ομολόγησε την ενοχή για φόνο δεύτερου βαθμού. Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση, αν και θα έχει δικαίωμα αποφυλάκισης υπό όρους από το 2024. Ο Godejohn κρίθηκε ένοχος για φόνο πρώτου βαθμού το 2018 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Η Gypsy έχει δηλώσει ότι μόνο μετά το θάνατο της Dee Dee συνειδητοποίησε την έκταση της εξαπάτησης της μητέρας της. Ενώ ήξερε ότι μπορούσε να περπατήσει και να τρώει κανονικό φαγητό, πίστευε κι η ίδια ότι είχε λευχαιμία. Σήμερα είναι υγιής. Είπε επίσης ότι απολαμβάνει περισσότερη ελευθερία στη φυλακή παρά στη ζωή που μοιράστηκε με την Dee Dee. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από τον Δρ Φιλ αν ήταν χαρούμενη που πέθανε η μητέρα της, δήλωσε: «Χαίρομαι που έχω βγει από αυτή την κατάσταση, αλλά δεν είμαι χαρούμενη που πέθανε».

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Η τσάντα που σπάει το insta

Η τσάντα που σπάει το insta

Είναι η τσάντα Puzzle της εταιρείας Loewe. Σε πολλά χρώματα και πολυχρωμίες είναι το νέο it αξεσουάρ που αγαπήσαμε όλες.

Γιώργος Σαμπάνης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά το τροχαίο και η αναφορά στη σύντροφό του

Γιώργος Σαμπάνης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά το τροχαίο και η αναφορά στη σύντροφό του

Με αφορμή την επικείμενη συναυλία του στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Σαμπάνης σε ζωντανή σύνδεση στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού. Ο γνωστός τραγουδιστής και συνθέτης αποκάλυψε πως βρίσκεται στην Ιταλία λόγω ...

Ξέσπασε η Φαίη Σκορδά: «Συζητάμε ότι ένας γυναικοκτόνος στην Ελλάδα θα γίνει δικηγόρος;»

Ξέσπασε η Φαίη Σκορδά: «Συζητάμε ότι ένας γυναικοκτόνος στην Ελλάδα θα γίνει δικηγόρος;»

Για την επιθυμία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου να σπουδάσει συζητούσαν στο Πρωινό, με τη Φαίη Σκορδά να μένει έκπληκτη από το γεγονός. «Το να δείχνει κάποιος ότι είναι ευγενής, μιλάει στον ...

Τα broderie φορέματα είναι πάντα εδώ

Τα broderie φορέματα είναι πάντα εδώ

Οι βαμβακερές broderie είναι σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Δημιουργούν δροσερά, ρομαντικά κι απόλυτα καλοκαιρινά φορέματα. σε διάφορα πατρόν καιμήκη, σίγουρα θα βρείτε αυτό που θα αγαπήσετε με την πρώτη ματιά.

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Χώρισε από τη Στεφανία Γκουρνέλου – «Εγώ ευθύνομαι»

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Χώρισε από τη Στεφανία Γκουρνέλου – «Εγώ ευθύνομαι»

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έκανε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Happy Day, O γνωστός δημοσιογράφος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο Survivor, ενώ στη συνέχεια αποκάλυψε στην κάμερα πως χώρισε από την σύντροφό του, Στεφανία Γκουρνέλου ενώ παραδέχτηκε ...