Πέμπτη 30 Ιουνίου

Η παγίδα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

28 Απριλίου 2022 · -

Μοιράσου το

Η σύγκριση του εαυτού σου με τους άλλους δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν γίνεται επαναλαμβανόμενα και αρχίζει να ορίζει την προσωπική σου αξία.


Η σύγκριση του εαυτού σου με τους άλλους δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Στην πραγματικότητα, θεωρείται μια ουσιώδης και αναπόφευκτη διαδικασία στην καθημερινότητά μας. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν γίνεται επαναλαμβανόμενα και αρχίζει να ορίζει την προσωπική σου αξία.

Για παράδειγμα, μπορεί να καταλάβεις ότι για να αισθανθείς καλύτερα, χρειάζεται να δίνεις αξία στον εαυτό σου σε σύγκριση με τους άλλους. Επιπλέον, μπορεί να συγκρίνεις τα επιτεύγματα και τις αποτυχίες σου με αυτούς. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να ορίζεις την αξία σου με βάση τις συγκρίσεις που κάνεις. Με αυτόν τον τρόπο πληγώνεσαι άδικα, αφού η διάθεσή σου σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτάται από αυτό.

Λόγοι για να σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Μερικά από τα αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να προκληθούν από τη σύγκριση του εαυτού σου με τους άλλους είναι τα παρακάτω:

  • Χάνεις τον χρόνο σου. Όταν συνεχώς συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, εστιάζεις σε αυτά που δεν έχεις, παρά σε αυτά που έχεις και μπορείς να ενισχύσεις. Επιπλέον, η σύγκριση σημαίνει πως εστιάζεις σε έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία σχέση με εσένα. Στην πραγματικότητα, η προσωπική του ιστορία είναι τελείως διαφορετική, επομένως δεν είναι και πολύ λογικό να συγκρίνεις τον εαυτό σου με εκείνον. Επίσης, έχε κατά νου πως ο μόνος τρόπος να βελτιωθείς είναι εστιάζοντας στον εαυτό σου.
  • Μειώνεις την αυτοεκτίμησή σου. Το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, συχνά σε κάνει να σκέφτεσαι πως η ζωή σου ή η κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι είναι γενικά λιγότερο ευνοϊκή από τη δική τους. Μπορεί επίσης να σε κάνει να υποτιμάς τα επιτεύγματά σου, τις δυνατότητές σου, τις ικανότητές σου κτλ. Σε βάθος χρόνου, αυτό θα υπονομεύσει την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά σου, με αποτέλεσμα να απορρίψεις τον εαυτό σου.
  • Η διάθεσή σου μειώνεται. Οι συγκρίσεις, όταν είναι αρνητικές, συνήθως επηρεάζουν το πώς αισθάνεσαι με αρνητικό τρόπο. Αυτό συμβαίνει γιατί εστιάζεις την προσοχή σου σε αυτά που δεν έχεις ή σε λάθη τα οποία έχεις κάνει.
  • Σε αποτρέπει από το να δημιουργείς υγιείς σχέσεις. Εάν συγκρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου και προσπαθείς να είσαι καλύτερος από τους άλλους, θα σου είναι δύσκολο να δημιουργήσεις ποιοτικές σχέσεις που διαρκούν. Συχνά η σύγκριση προκαλεί συναισθήματα ζήλιας και ανταγωνιστικότητας με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σου.

Συμβουλές για να σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Δεν θα είναι εύκολο να σταματήσεις αυτή τη συνήθεια, διότι έχει γίνει μια αυτοματοποιημένη διαδικασία. Ωστόσο, με λίγη εξάσκηση και μικρά βήματα, είναι εφικτό. Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν.

1. Αποδέξου ότι συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Εάν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις πως ζεις τη ζωή σου συγκρίνοντας τον εαυτό σου με τους άλλους, δεν θα λύσεις τίποτα. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτείς την πραγματικότητα. Ακούγεται απλό, όμως δεν είναι. Είναι σημαντικό να έχεις επίγνωση για να μπορέσεις να ανταποκριθείς.

2. Να είσαι συνειδητοποιημένος σχετικά με τη ζημιά που προκαλείς στον εαυτό σου

Συλλογίσου τα αποτελέσματα που προκαλεί στον εαυτό σου η σύγκριση με τους άλλους. Πώς σε κάνει να αισθάνεσαι; Σε τι πράξεις σε οδηγεί; Στην πραγματικότητα, προκαλείς στο εαυτό σου περιττή δυσφορία, ενώ το άλλο πρόσωπο αγνοεί τελείως αυτό που κάνεις.

3. Μείωσε τον χρόνο που ξοδεύεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αυτή η συμβουλή μπορεί να φαίνεται περίεργη, όμως σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν έντονη επιρροή στην καθημερινότητά μας. Σε αυτές τις πλατφόρμες, οι περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν μόνο τα θετικά στοιχεία της ζωής τους, κι αυτό σου δίνει την εντύπωση πως δεν έχουν προβλήματα ή δυσκολίες. Επομένως, είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα του να πιστέψεις πως δεν είσαι αρκετά καλός/ή.

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν συνηθίζει να δείχνει τα λάθη, τις αδυναμίες ή τα προβλήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γι’ αυτό, οι συγκρίσεις σε αυτό τον χώρο είναι σχηματισμένες από ψευδαισθήσεις. Συνεπώς, προτείνουμε να μειώσεις τον χρόνο σου σε αυτές τις πλατφόρμες για να σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.

4. Επικεντρώσου στη μάθηση, όχι στον ανταγωνισμό

Κανένας δεν είναι τέλειος. Στην πραγματικότητα, το να αισθάνεσαι άσχημα όταν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους είναι ένα σημάδι πως δεν είσαι αρκετά ταπεινός για να αποδεχτείς πως είναι εφικτό να μάθεις από κάποιον άλλον. Επομένως, εάν πρόκειται να συγκρίνεις τον εαυτό σου, θα πρέπει να είναι με σκοπό τη μάθηση και την έμπνευση. Έτσι, η σύγκριση, αντί να σου προκαλεί δυσφορία, θα σε ανταμείβει και θα σε εμπλουτίζει.

5. Συμφιλιώσου με την ατέλεια

Όπως είπαμε, κάνεις δεν είναι τέλειος. Ούτε θα γίνει. Διότι πάντοτε μπορούμε να μαθαίνουμε και να βελτιώνουμε τον εαυτό μας. Για να έχει κανείς μια γεμάτη ζωή χρειάζεται να μπορεί να αναπτύξει έναν καλό χαρακτήρα απέναντι στα λάθη και στις ήττες του. Μόνο τότε μπορούμε να πάρουμε τα περισσότερα που μπορούμε από την κατάσταση και να μάθουμε.

Μέσω της σύγκρισης με τους άλλους, απομακρύνεις τον εαυτό σου από την πιθανότητα να συνεχίσει να μαθαίνει. Επιπλέον, διατηρείς την ψευδαίσθηση πως χρειάζεσαι τον άλλο άνθρωπο να είναι υποδεέστερος για να αισθανθείς καλά με τον εαυτό σου.

6. Ρώτα τον εαυτό σου πού θέλει να πάει

Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές είναι να είσαι ξεκάθαρος με το τι θέλεις να επιτύχεις. Ρώτα τον εαυτό σου ποιοι είναι οι στόχοι σου σε σχέση με τις αξίες σου. Έπειτα σκέψου πώς μπορείς να τους επιτύχεις. Αυτό έχει να κάνει με το να επικεντρώνεσαι στον εαυτό σου, αντί στους άλλους.

Το να σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους δεν είναι εύκολο. Όμως είναι κάτι που αξίζει. Σε βοηθάει να προχωρήσεις από το αίσθημα της έλλειψης σε μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό σου. Ωστόσο, εάν αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να διαχειριστείς αυτή την κατάσταση, μη διστάσεις να ζητήσεις ψυχολογική βοήθεια. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας θα σε εφοδιάσει με τα κατάλληλα εργαλεία για να σε βοηθήσει να μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.

Πηγή: psychologynow.gr

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Ξέσπασε ο Μικρούτσικος για την διαστρέβλωση των δηλώσεων του: «Κάποιοι που θέλουν να λέγονται δημοσιογράφοι..»

Ξέσπασε ο Μικρούτσικος για την διαστρέβλωση των δηλώσεων του: «Κάποιοι που θέλουν να λέγονται δημοσιογράφοι..»

Ξέσπασε ο Ανδρέας Μικρούτσικος διότι διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά του για την Ανδρομάχη που δεν πατούσε καλά στις νότες στη Eurovision. Με αφορμή τις δηλώσεις της Βίκυς Καγιά για την Ηλιάνα ...

Κωνσταντίνος Εμμανουήλ - Survivor: Επιμένει για Σοφιάννα  και Άρη Σοϊλέδη - «Ό,τι λέω υφίσταται»

Κωνσταντίνος Εμμανουήλ - Survivor: Επιμένει για Σοφιάννα και Άρη Σοϊλέδη - «Ό,τι λέω υφίσταται»

Τις πρώτες του δηλώσεις μετά την αποχώρησή του από το «Survivor» έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής στην κάμερα του «Love it» ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ. Ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ επέμεινε, μεταξύ άλλων, ...

Μαρία Αντωνά – Σοφιάννα Αβραμάκη: Η κοινή τηλεοπτική συνάντηση

Μαρία Αντωνά – Σοφιάννα Αβραμάκη: Η κοινή τηλεοπτική συνάντηση

Η Σοφιάννα Αβραμάκη το πρωί της Τρίτης 24/5 βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Ποιος είναι πρωινιάτικα. Αυτή η εμφάνιση αναμένεται να συζητηθεί από το τηλεοπτικό κοινό, καθώς είναι η πρώτη τηλεοπτική ...

Τα  5 δυνατά σημεία των συναισθηματικά παραμελημένων ατόμων

Τα 5 δυνατά σημεία των συναισθηματικά παραμελημένων ατόμων

Κι όμως: υπάρχουν 5 εκπληκτικοί τρόποι που σας κάνουν πιο δυνατούς ακόμη και αν έχετε μεγαλώσει με συναισθηματική παραμέληση. Είναι οι άνθρωποι που έχουν το κεφάλι ψηλά, αλλά με χαμηλότερη ...

Survivor – Γιώργος Ταλαντσέβ: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την αποχώρηση του

Survivor – Γιώργος Ταλαντσέβ: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την αποχώρηση του

Ο Γιώργος Ταλαντσέβ αποχώρησε χθες από το Survivor, καθώς ήταν ο παίκτης που συγκέντρωσε τις λιγότερες θετικές ψήφους. Ο πρώην παίκτης του reality επιβίωσης έκανε τις πρώτες δηλώσεις του στην ...