Σάββατο 25 Ιουνίου

Γιατί επιλέγουμε ακατάλληλους συντρόφους

22 Μαρτίου 2022 · ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Μοιράσου το

Μία από τις πρωταρχικές ανάγκες του ατόμου είναι να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Στη πραγματικότητα, όμως, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν λάθος συντρόφους με αποτέλεσμα να νοιώθουν δυστυχισμένοι στη σχέση τους.
Μερικοί μπορούν εύκολα να φύγουν από μια άρρωστη σχέση, για μερικούς όμως είναι επώδυνο και εγκλωβίζονται σε μια λάθος επιλογή ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο σύντροφός τους δεν είναι ο κατάλληλος.

Ποια είναι τα αίτια των λανθασμένων επιλογών μας;

Φόβος μοναξιάς

Θολώνει την κρίση σας και σας οδηγεί εμμονικά στην επιλογή συντρόφου για τον οποίο, πιθανό, να μη έχετε αληθινά συναισθήματα. Αν συνειδητοποιήσετε ότι δεν αφήνετε το σύντροφο σας από φόβο, είναι βέβαιο ότι επιλέγετε να είστε δυστυχισμένοι επειδή αρνείστε να αντιμετωπίσετε τις ανασφάλειές σας.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για μια υγιή σχέση γιατί οδηγεί σε επιλογή συντρόφων οι οποίοι σας συμπεριφέρονται άσχημα. Η αλήθεια είναι ότι εσείς οι ίδιοι θα πρέπει να αγαπήσετε τον εαυτό σας και να είστε περήφανοι γι’ αυτόν γιατί καμία σχέση δεν θα καλύψει αυτό το κενό και κανένας σύντροφος δεν θα σας απογειώσει όσο υποχωρητικοί και αν είστε.

Πίεση λόγω κοινωνικών πεποιθήσεων

Πολλές φορές το κοινωνικό σας περιβάλλον σας πιέζει για «αποκατάσταση» με την αιτιολογία ότι είστε αρκετά μεγάλοι. Όσο μεγάλη και αν είναι η πίεση δεν θα πρέπει να επιλέγετε κάποιο σύντροφο με λάθος κριτήρια.

Απαλλαγείτε από τη πεποίθηση ότι ψάχνετε το «άλλο μισό»

Αυτό υποδηλώνει ότι εσείς δεν είστε ολοκληρωμένος σαν άτομο και περιμένετε κάποιον άλλον να δώσει νόημα στη ζωή σας. Να θυμάστε ότι δε χρειάζεστε κάποιον να σας ολοκληρώσει, αλλά ένα σύντροφο να σας εκτιμήσει και να σας δεχτεί όπως είστε.

Μη προσπαθείτε να σώσετε τον σύντροφο σας

Αν ο σύντροφος σας έχει κάποια προβλήματα, όπως για παράδειγμα θέματα εξαρτήσεων ή αρνητικής συμπεριφοράς, είναι λάθος να θεωρείται ότι μπορείτε να τον αλλάξετε και να βελτιώσετε τη ζωή σας, γιατί απλά δεν μπορείτε να βοηθήσετε κανέναν που δεν θέλει να βοηθηθεί.

Μη επιλέγετε το σύντροφο σας με τα μάτια των άλλων

Ότι είναι ιδανικό γι’ αυτούς μπορεί να είναι ακατάλληλο για σας. Μια πετυχημένη σχέση στηρίζεται στο αμοιβαίο σεβασμό, στο θαυμασμό και στη αληθινή επικοινωνία.

Άρνηση

Πολλές φορές αρνείστε να συνειδητοποιήσετε ποιος πραγματικά είναι ο σύντροφός σας και είναι πιο εύκολο να εξαπατήσετε τον εαυτό σας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, παρά να αντιμετωπίσετε την αλήθεια.

Εξάρτηση

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχουμε μια υγιή – στενή σχέση με το σύντροφο μας. Αλλά, σκέψεις όπως «Δε μπορώ να ζήσω χωρίς το σύντροφό μου», υποδηλώνουν εξάρτηση και υποταγή.

Φόβος εγκατάλειψης και απόρριψης

Παιδιά που δεν μεγάλωσαν σε ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, όταν ενηλικιωθούν, ο φόβος εγκατάλειψης είναι η μεγαλύτερή τους απειλή και γι’ αυτό κάνουν οποιαδήποτε έκπτωση, προκειμένου να κρατήσουν το σύντροφό τους.

Ποια είναι τα κλειδιά μια ευτυχισμένης σχέσης;

Βεβαιωθείτε ότι θέλετε να δεσμευτείτε σε μια σχέση για τους σωστούς λόγους
Για παράδειγμα υγιείς λόγοι είναι η ανάγκη για αγάπη, συντροφικότητα ενώ ο φόβος της μοναξιάς αποτελεί μια λάθος προσέγγιση.

Διαλέξτε το σύντροφο σας με προσοχή
Αν θέλετε να δημιουργήσετε μία σοβαρή μακροχρόνια σχέση θα πρέπει να ταιριάζετε πραγματικά. Για παράδειγμα τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του καθενός θα πρέπει να συνθέτουν και όχι να δημιουργούν ένα χάσμα.

Μη προσπαθείτε να αλλάζετε το σύντροφό σας
Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να επεμβαίνετε στις σχέσεις του με τους φίλους ή την οικογένεια του, ούτε να του αλλάξετε τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα του

Δείξτε αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη
Συζητείστε μαζί του για τα σχέδια και τις επιλογές σας στη δουλειά ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα. Στις διαφωνίες σας αποφύγετε το σαρκασμό και την ειρωνεία, γιατί μπορεί να τον πληγώσετε και να τον κάνετε να νοιώσει μειονεκτικά.

Να είστε ειλικρινής
Και να μοιράζεστε μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας ακόμα και αν είναι δυσάρεστα.

Να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί
Για παράδειγμα, αντί να μένετε σπίτι καθηλωμένοι στη τηλεόραση κανονίστε μια κοινή δραστηριότητα ή ακόμη ένα «ραντεβού»

Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας
Αν νιώθετε ελεύθερη μέσα στη σχέση και ακολουθείτε και τα δικά σας προσωπικά ενδιαφέροντα θα είστε πιο χαρούμενη και ανανεωμένη.

Μάθετε να συζητάτε και όχι να μαλώνετε
Σε μια διαφωνία προσπαθήστε να ακούσετε και τα επιχειρήματα του άλλου για βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Μάθετε να συγχωρείτε και να μην αφήνετε τρίτους να επηρεάζουν την σχέση σας.

Πως να απαλλαγείτε από μια τοξική σχέση;

Ζητήστε βοήθεια
Μιλήστε για την απόφασή σας σε κάποιο φίλο σας ή στην οικογένεια σας για να νιώσετε πιο σίγουρη και ασφαλής.

Εκφράστε τα συναισθήματα σας στο σύντροφο σας και πάρτε την απόφαση σας χωρίς να του επιτρέψετε να επαναλάβει τις τοξικές συμπεριφορές του.

Προσπαθήστε να έχετε θετική σκέψη
Αφιερώστε χρόνο στους ανθρώπους που σας αγαπούν και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που αγαπάτε.

Μείνετε σταθερή στην απόφασή σας
Όταν νιώθετε νοσταλγία και είστε ευάλωτη να θυμάστε ότι αυτό έγινε για το δικό σας καλό και για τη δική σας ζωή

Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας πριν δεσμευτείτε σε άλλη σχέση
Είναι σημαντικό να επουλώσετε τις πληγές σας και να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας ώστε η επόμενη σχέση σας να είναι πετυχημένη. Κάθε χωρισμός όσο επώδυνος και αν είναι μια ευκαιρία για να εξερευνήσουμε τα μονοπάτια της ψυχής μας και να ολοκληρωθούμε ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο.

Το άρθρο είναι από το psychology.gr και το υπογράφει η Ψυχολόγος  Αντιγόνη Επιβατιανού

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Λάουρα Νάργες και Χρήστος Σαντικάι: Αποκαλύπτουν για την πρώτη γνωριμία τους

Λάουρα Νάργες και Χρήστος Σαντικάι: Αποκαλύπτουν για την πρώτη γνωριμία τους

Η Λάουρα Νάργες και ο Χρήστος Σαντικάι ανυπομονούν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τον καρπό του έρωτά τους. Το ζευγάρι φωτογραφήθηκε για το περιοδικό ΟΚ! και μίλησε στη Μαρία Παπαϊωάννου για τη γνωριμία και ...

Ένταση ανάμεσα σε Ιωάννα Μαλέσκου και Σάκη Αρσενίου – «Νιώθω ότι μου κάνεις παρατήρηση»

Ένταση ανάμεσα σε Ιωάννα Μαλέσκου και Σάκη Αρσενίου – «Νιώθω ότι μου κάνεις παρατήρηση»

Ο Σάκης Αρσενίου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Ιωάννας Μαλέσκου. Ο τραγουδιστής και πρώην παίκτης του Survivor θέλησε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στην προβολή και τον χρόνο που παίρνουν ...

Ευγενία Σαμαρά: Μας συστήνει την πανέμορφη μητέρα της – Το τρυφερό μήνυμα

Ευγενία Σαμαρά: Μας συστήνει την πανέμορφη μητέρα της – Το τρυφερό μήνυμα

Η Ευγενία Σαμαρά έχει αδυναμία στην μαμά της, και δεν το κρύβει. Μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram μοιράστηκε μια πολύ τρυφερή φωτογραφία με την μητέρα συνοδεύοντας την με ...

Καλό Μεσημεράκι: Επέστρεψε και πάλι ο Νίκος Μουτσινάς - Οι σπόντες στον αέρα της εκπομπής

Καλό Μεσημεράκι: Επέστρεψε και πάλι ο Νίκος Μουτσινάς - Οι σπόντες στον αέρα της εκπομπής

Σήμερα επέστρεψε με αλλαγές ο Νίκος Μουτσινάς στο Καλό Μεσημεράκι αφού η εκπομπή θα ξεκινάει πάλι στις 15:00. Έτσι λοιπόν, ο Νίκος Μουτσινάς καλησπέρισε τους τηλεθεατές του, ενώ από την ...

Μέγκαν Μαρκλ – Πρίγκιπας Χάρι: Η φωτογραφία από τα πρώτα γενέθλια της κόρης τους, Λίλιμπετ

Μέγκαν Μαρκλ – Πρίγκιπας Χάρι: Η φωτογραφία από τα πρώτα γενέθλια της κόρης τους, Λίλιμπετ

 Η Μέγκαν Μαρκλ και ο Πρίγκιπας Χάρι γιόρτασαν τα πρώτα γενέθλια της κόρης τους, Λίλιμπετ. Το περασμένο Σάββατο 4 Ιουνίου η Μέγκαν και ο Χάρι υποδέχτηκαν στο Frogmore Cottage και συγκεκριμένα σε έναν από τους ...