Τετάρτη 18 Μαΐου

Κέικ σαγκουίνι με γλάσο γιαουρτιού

9 Δεκεμβρίου 2021 · ΣΕΜΕΛΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μοιράσου το

Το κέικ σαγκουίνι ήταν στη λίστα μας για πολύ καιρό και να που φέτος ήρθε η στιγμή να το φτιάξουμε. Τα σαγκουίνι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εσπερειδοειδή λόγω αυτών των υπέροχων γλυκόξινων γεύσεων που αφήνουν! Εμείς φέτος το δοκιμάσαμε πρώτη φορά και εκπλαγήκαμε από την απίστευτα γλυκιά τους γεύση και σας δίνουμε τη συνταγή!

ΥΛΙΚΑ

(για 1 στρογγυλή φόρμα 20-22 εκ.)

! Όλα τα υλικά θα πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Αφήστε τα εκτός ψυγείου για 1 ώρα. Το βούτυρο θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακό ώστε να αλείφεται εύκολα. 

 Για το κέικ

125 γραμμ. βούτυρο ή βιτάμ soft

200 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική (ψιλή)

4 αυγά 

ξύσμα από 2 – 3 σαγκουίνι

50 γραμμ. γιαούρτι   

50 ml γάλα

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού   

250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 1/2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 

Για το γλάσο

85 γραμμ. γιαούρτι

300 γραμμ. ζάχαρη άχνη (ή λιγότερο αν το θέλετε λιγότερο γλυκό, απλώς θα σας βγει πιο διάφανο ως αποτέλεσμα)

2 κουταλιές της σούπας χυμό σαγκουίνι 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και προετοιμάστε μια στρογγυλή φόρμα βουτυρώνοντας και αλευρώνοντάς την. Διαφορετικά μπορείτε να τη στρώσετε με αντικολλητικό χαρτί, τόσο στον πάτο όσο και στα τοιχώματα. 

2. Ζυγίστε όλα τα υλικά. Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπόλ και αφήστε το στην άκρη. Ρίξτε μέσα στο γάλα τις 2 κουταλιές απ’ το χυμό λεμονιού και αφήστε το να ενεργοποιηθεί. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το δικό μας ξινόγαλα που θα κάνει το κέικ πιο αφράτο. 

3. Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ , χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να αποκτήσουν ένα λευκό χρώμα (περίπου 10 λεπτά). Κατά τη διάρκεια του χτυπήματος χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα σιλικόνης και ενσωματώστε τυχόν υπολείμματα από τα τοιχώματα του κάδου. Δώστε το χρόνο που χρειάζεται στο πρώτο αυτό χτύπημα γιατί εδώ θα δημιουργηθεί ο απαιτούμενος αέρας για να είναι αφράτο το κέικ. 

4. Στη συνέχεια, προσθέστε 1-1 τα αυγά και συνεχίστε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα. Προσοχή! Αν δεν είναι όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου, το μείγμα θα φαίνεται πως έχει κόψει. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί θα διορθωθεί με την προσθήκη των στερεών υλικών. 5. Στο μείγμα του βουτύρου και των αυγών ρίχνετε το ξύσμα σαγκουίνι και συνεχίζετε το χτύπημα. Έπειτα, προσθέστε το γιαούρτι κι εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα (αρχίζουμε και τελειώνουμε πάντα με το αλεύρι) και χτυπάτε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσοχή! Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό του μίξερ γιατί δεν θέλουμε να χάσουμε τον αέρα. Αν δεν χτυπάτε το μείγμα με φτερό στο μίξερ, μπορείτε σε αυτό το σημείο να ενσωματώσετε το αλεύρι και το γάλα με μία σπάτουλα. 

6. Αδειάστε το μείγμα μέσα στη φόρμα που επιλέξατε και ψήστε για 45-55 λεπτά. Ελέγξτε μετά τα 30 λεπτά και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει χρώμα. Μετά τα 45 λεπτά ελέγξτε αν είναι έτοιμο τρυπώντας το εσωτερικό του με ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμο το κέικ. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 20-25 λεπτά και με προσοχή αφαιρέστε το από τη φόρμα και αφήστε το να κρυώσει τελείως πάνω σε μια σχάρα.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ 

1. Σε ένα μπολ ρίξτε την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη, το γιαούρτι και  το χυμό από σαγκουίνι. Ανακατέψτε με το σύρμα μέχρι να αποκτήσει το μείγμα παχύρρευστη μορφή. 

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

Αφήστε το κέικ να κρυώσει και απλώστε το γλάσο στο επάνω μέρος του κέικ. Αφήστε το να σταθεροποιηθεί κι έπειτα διακοσμήστε το με ξύσμα από σαγκουίνι ή αποξηραμένες φέτες σαγκουίνι και αποξηραμένα βρώσιμα λουλουδάκια.  

Από ohmydeerblog.com

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Μυριέλλα Κουρεντή: Απάντα πρώτη φορά για τον Γιώργο Κατσαούνη και ξεκαθαρίζει για τη σχέση με τον John Λυγνός

Μυριέλλα Κουρεντή: Απάντα πρώτη φορά για τον Γιώργο Κατσαούνη και ξεκαθαρίζει για τη σχέση με τον John Λυγνός

Καλεσμένη στην εκπομπή Καλό Μεσημεράκι βρέθηκε η Μυριέλλα Κουρεντή. Η γνωστή ηθοποιός, στην πρώτη ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη μετά την αποχώρησή της από το Survivor και την «εξαφάνισή» της από όταν έφτασε στην Ελλάδα, μίλησε ...

Πάτρα: Γιατί η Πισπιρίγκου ζητάει νέο γονιδιακό έλεγχο των παιδιών

Πάτρα: Γιατί η Πισπιρίγκου ζητάει νέο γονιδιακό έλεγχο των παιδιών

Αίτημα να ολοκληρωθεί ο γονιδιακός έλεγχος στα παιδιά στην Πάτρα, αναμένεται να καταθέσουν οι δικηγόροι της Ρούλας Πισπιρίγκου τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για μία συμπληρωματική εξέταση, η τρίτη και τελευταία ...

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Πώς θα είναι η Τρίτη σου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος σου για σήμερα, σύμφωνα με την αστρολόγο Λίτσα Πετρίδη; ΚριόςΜε τη σημερινή θέση της Σελήνης έχεις την ευκαιρία ...

Λαχταριστά  ρολάκια πίτσας

Λαχταριστά ρολάκια πίτσας

Μπορεί η μορφή τους να σου θυμίζει τα κλασικά αγαπημένα Cinnamon Rolls, όμως, είναι άκρως αλμυρά και λαχταριστά. Όπως η πίτσα που τόσα χρόνια έχεις αγαπήσει.  Συστατικά: 1 συσκευασία ζύμης ...

Επέστρεψε στο Super Κατερίνα ο Ανδρέας Μικρούτσικος - Οι πρώτες πληροφορίες για την υγεία του

Επέστρεψε στο Super Κατερίνα ο Ανδρέας Μικρούτσικος - Οι πρώτες πληροφορίες για την υγεία του

Ύστερα από δύο μέρες απουσίας ο Ανδρέας Μικρούτσικος βρίσκεται ξανά στη θέση του, στο τραπέζι της Κατερίνας Καινούργιου. Ο παρουσιαστής έλειπε τις τελευταίες δύο ημέρες από την εκπομπή, ωστόσο τη ...