Τρίτη 28 Ιουνίου

Αυτοπεποίθηση: το όπλο για τις δυσκολίες

5 Απριλίου 2022 · ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Μοιράσου το

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποια ιστορία που άκουσα πρόσφατα και μου έκανε εντύπωση. Έχει να κάνει με το πόσο σημαντική είναι η αυτοπεποίθηση στον άνθρωπο και πως μπορεί έχοντας αυτοπεποίθηση κάποιος να αλλάξει τα πάντα. Η συγκεκριμένη ιστορία απ’ ότι μου έχουν πει είναι πραγματικό γεγονός και έγινε εδώ στην Ελλάδα της κρίσης. Αφορά έναν επιχειρηματία που παρ’ όλο που βρισκόταν σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση κατάφερε να ανακάμψει μόνο και μόνο επειδή πίστεψε σε ένα ψέμα.

Σας την παραθέτω παρακάτω όπως ακριβώς όπως μου την είπαν σε μένα….

Πως ένα ψέμα γέμισε αυτοπεποίθηση κάποιον και κατάφερε να αλλάξει την ζωή του.

Πριν από δύο χρόνια στην Ελλάδα ένας επιχειρηματίας ήταν πνιγμένος στα χρέη και δεν μπορούσε να βρει κάποια διέξοδο από αυτή την άσχημη οικονομική κατάσταση. Είχε οφειλές στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και οι πιστωτές και οι προμηθευτές ζητούσαν τα χρήματα που του είχαν δανείσει καθημερινά. Αφού για αρκετό καιρό βρήκε κάθε είδους δικαιολογία, το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε απόγνωση. Μην μπορώντας να κάνει κάτι για όλη αυτή την κατάσταση μια μέρα βγήκε μια βόλτα στο πάρκο πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορούσε να ξεχαστεί από τις δυσάρεστες σκέψεις του που στροβιλίζονταν συνεχώς στο μυαλό του. Ο επιχειρηματίας προσπαθούσε να βρει κάποιον τρόπο ώστε να σώσει την επιχείρησή του από την χρεοκοπία. Εκεί λοιπόν που ήταν βυθισμένος στις σκέψεις του, ξαφνικά ένας ηλικιωμένος άντρας εμφανίστηκε μπροστά του.
– “Βλέπω, ότι κάτι σε απασχολεί και σε βλέπω στενοχωρημένο. Θέλεις να μου πεις τι σε βασανίζει;” του είπε ο ηλικιωμένος κύριος.
– “Μπορείς να με αφήσεις με τα προβλήματά μου;” απάντησε ο επιχειρηματίας.
Ο ηλικιωμένος αφού επέμενε έκανε τον επιχειρηματία να του εκμυστηρευθεί για το οικονομικό πρόβλημα που είχε. Του είπε μάλιστα πως μόλις είχε γυρίσει από την τράπεζα όπου του είχαν δώσει αρνητική απάντηση για ένα δάνειο που πίστευε ότι θα λύσει το οικονομικό του πρόβλημα.
– “Θα σου δανείσω εγώ τα χρήματα!” είπε ο ηλικιωμένος και έβγαλε ένα καρνέ επιταγών του και του έγραψε μια επιταγή για 500 χιλιάδες ευρώ. Του είπε: “Θα σε περιμένω στο ίδιο σημείο σε ένα χρόνο για να μου επιστρέψεις τα χρήματα”.
Ο επιχειρηματίας πήρε την επιταγή και πριν καλά καλά προλάβει να πει ένα ευχαριστώ ο ηλικιωμένος είχε εξαφανιστεί… Κοίταξε την επιταγή και το όνομα που είχε πάνω ήταν John Pappas.

Αυτό που αμέσως σκέφθηκε ήταν ότι μπορούσε άμεσα να λύσει όλα του τα προβλήματα. Αλλά προτίμησε να βάλει την επιταγή σε ασφαλές μέρος μια που έτσι θα του έδινε δύναμη να βρει τρόπο να σώσει την επιχείρησή του. Θα του έδινε σθένος και αισιοδοξία για να μπορέσει να ανακάμψει. Και μόνο που ήξερε ότι είχε τα χρήματα του έφυγε όλο το άγχος που είχε για πολύ καιρό.

Έτσι με άλλο αέρα, ξεκίνησε να κλείνει καλύτερες συμφωνίες και κατάφερε όχι μόνο να επιμηκύνει τους όρους των πληρωμών του αλλά να πάρει και νέο δάνειο. Αυτό άλλαξε την δυναμική του ίδιου αλλά και της επιχείρησής του και κάνοντας καλύτερες συμφωνίες και πωλήσεις μέσα σε λίγους μήνες μπόρεσε να ξεπληρώσει τα χρέη του και να κερδίσει και κάποια χρήματα παραπάνω. 

Ο χρόνος πέρασε και ποτέ δεν ξέχασε τον ηλικιωμένο που με την επιταγή που του έδωσε του είχε αναπτερώσει το ηθικό και τον βοήθησε να ανακάμψει οικονομικά. Γύρισε στο πάρκο με την επιταγή και την καθορισμένη ώρα ο ηλικιωμένος εμφανίστηκε. Όταν τον είδε ο επιχειρηματίας πήγε να τον πλησιάσει για να τον ευχαριστήσει και να του δώσει την επιταγή πίσω. Ξαφνικά μια κυρία με ρούχα νοσοκόμας πήγε τρέχοντας και έπιασε τον ηλικιωμένο. “Ευτυχώς, σε έπιασα…”, είπε η νοσοκόμα, “Ελπίζω κύριε να μην σας ενόχλησε. Τον έχω πιάσει πολλές φορές να φεύγει από το σπίτι και λέει στον κόσμο ότι είναι ο John Pappas….”
Ο επιχειρηματίας στάθηκε εκεί πολύ σοκαρισμένος μόλις κατάλαβε πως η επιταγή ήταν ψεύτικη και ο John Pappas κάποιος που χρειαζόταν ψυχική φροντίδα.

Από την ημέρα που ο ηλικιωμένος του έδωσε την επιταγή, δούλευε ασταμάτητα, έκανε συμφωνίες, πούλαγε και αγόραζε, πιστεύοντας, ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιταγή, που του έδωσε ο ηλικιωμένος, για να σώσει την επιχείρησή του. Εκεί ήταν που συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν τα χρήματα της επιταγής που τον έσωσαν… Ήταν η διάθεση, η εμπιστοσύνη στον εαυτό του και η αυτοπεποίθηση που του έδωσε το γεγονός ότι μπόρεσε και έδιωξε το άγχος του. Όλα αυτά του έδωσαν την δύναμη να πετύχει την οικονομική ανάκαμψη της επιχείρησής του!

Πως μπορούμε πραγματικά να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;

Βέβαια η ιστορία μπορεί και να μην είναι 100% αληθινή και να είναι και λίγο παραποιημένη αλλά με αυτό τον τρόπο μας βοηθάει να δούμε πιο εύκολα πόσο σημαντική είναι η αυτοπεποίθηση στον άνθρωπο και πως μπορεί έχοντας αυτοπεποίθηση κάποιος να αλλάξει τα πάντα. Να θυμάστε ότι για να πετύχουμε όχι μόνο στη επιχείρησή μας αλλά και στην ζωή γενικότερα…
1. Δεν χρειάζεται άγχος – Όταν απομακρύνεσαι από το πρόβλημα και είσαι ήρεμος μπορείς εύκολα να βρεις λύσεις στο πρόβλημα που σε βασανίζει.
2. Χρειάζεται να έχεις αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Χρειάζεσαι να έχεις δίπλα σου άτομα που πρώτα θα σε ακούνε χωρίς να σε κριτικάρουν, θα σε αφήνουν να ηρεμήσεις, θα σου δίνουν αξία και θα σου δείχνουν εμπιστοσύνη όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις τότε μπορείς να κερδίσεις την αυτοπεποίθησή σου πίσω.
3. Δεν χρειάζεται να χάνουμε το κουράγιο μας – Όταν είμαστε ήρεμοι ξαναβρίσκουμε το κουράγιο μας όταν όμως έχουμε για κάτι εμμονή τότε χάνουμε την πραγματικότητα, την καθαρή και ρεαλιστική εικόνα και το πρόβλημα γίνεται δυσκολότερο.
4. Χρειάζεται εμπιστοσύνη στον εαυτό μας – Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ξαναβρούμε τον τρόπο να είμαστε ήρεμοι αρκετά και έτσι να καταλάβουμε πως είμαστε ικανοί να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα βρούμε στην ζωή.
5. Χρειάζεται να έχουμε γύρω μας σημαντικά άτομα – Όταν έχουμε γύρω μας άτομα που μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν τότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλές δύσκολες καταστάσεις. Αυτά τα άτομα δεν φτάνει απλά να θέλουν να μας βοηθήσουν. Θα πρέπει να είναι θετικά και ήρεμα άτομα που θα μπορέσουν να μας προσφέρουν τον εαυτό τους σαν ακροατή με την πλήρη προσοχή τους σε μας. Αν τώρα άτομα από τον κύκλο μας είναι θετικά δίνουν και σε μας ακριβώς τα ίδια πράγματα – ηρεμία, γαλήνη, θετικότητα και θέληση να προχωράμε μπροστά και να βελτιώνουμε τον εαυτό μας.

Δεν είναι πολλά αυτά που χρειαζόμαστε και πρέπει να προσέξουμε για να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση, αλλά έχοντας αυτοπεποίθηση μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε πολλά ακόμη και την ίδια μας την ζωή προς το καλύτερο!

Το άρθρο είναι από το psyxologosonline.gr και το υπογράφει η Ευγενία Κυρέζη – Κλινικός Ψυχολόγος

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Μαρία Σολωμού: Η αντίδρασή της όταν ρωτήθηκε για τη σχέση της με τον Mente Fuerte

Μαρία Σολωμού: Η αντίδρασή της όταν ρωτήθηκε για τη σχέση της με τον Mente Fuerte

Η Μαρία Σολωμού βρέθηκε στο Πρωινό την και κατά τη διάρκεια της συζήτησής της με την Φαίη Σκορδά και τον Γιώργο Λιάγκα, η κουβέντα έφτασε και στον Mente Fuerte. Ο ...

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Η δήλωση στο Πρωινό, λίγο πριν το ετήσιο μνημόσυνο της Καρολάιν

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Η δήλωση στο Πρωινό, λίγο πριν το ετήσιο μνημόσυνο της Καρολάιν

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τη δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά. Ο 34χρονος, που δικάζεται για δύο πλημμελήματα και δύο κακουργήματα, έφτασε ...

Χριστίνα Μπόμπα: Ξεσπά για τα σχόλια που δέχεται για την εμφάνισή της – «Ζούμε στο 2022 άραγε;»

Χριστίνα Μπόμπα: Ξεσπά για τα σχόλια που δέχεται για την εμφάνισή της – «Ζούμε στο 2022 άραγε;»

Η Χριστίνα Μπόμπα είναι πολύ ενεργή στα social media, αφού μοιράζεται σχεδόν σε καθημερινή βάση φωτογραφίες και στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει δεχτεί ...

Γιώργος Καράβας: «Δεν παρακολουθώ αυτά που λέει η Έλενα Χριστοπούλου, δε με απασχολεί»

Γιώργος Καράβας: «Δεν παρακολουθώ αυτά που λέει η Έλενα Χριστοπούλου, δε με απασχολεί»

Ο Γιώργος Καράβας μίλησε στις τηλεοπτικές κάμερες και μεταξύ των ερωτήσεων που δέχθηκε ήταν για το GNTM, αλλά και για τα λεγόμενα της Έλενα Χριστοπούλου. “Δεν παρακολουθώ αυτά που είπε ...

Ευγενία Σαμαρά: Μας συστήνει την πανέμορφη μητέρα της – Το τρυφερό μήνυμα

Ευγενία Σαμαρά: Μας συστήνει την πανέμορφη μητέρα της – Το τρυφερό μήνυμα

Η Ευγενία Σαμαρά έχει αδυναμία στην μαμά της, και δεν το κρύβει. Μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram μοιράστηκε μια πολύ τρυφερή φωτογραφία με την μητέρα συνοδεύοντας την με ...