Τετάρτη 18 Μαΐου

Angel Food Cake για το τέλειο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

15 Δεκεμβρίου 2021 · ΣΕΜΕΛΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μοιράσου το

Angel food cake, λέγεται το αφράτο κέικ των Αγγέλων. Η διαφορά του με τα αλλά κέικ είναι ότι γίνεται χωρίς βούτυρο και χωρίς κρόκους αυγών. Είναι ελαφρύ και αέρινο, με λίγες θερμίδες, πολύ πρωτεΐνη και σερβίρεται συνήθως με χτυπημένη κρέμα, κόκκινα φρούτα ή μαρμελάδα.

Υλικά Συνταγής

  • 12 ολόφρεσκα ασπράδια αυγών
  • 300 γραµ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 125 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 25 γραµ. κορν φλάουρ
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 κ.σ κρεμόριο
  • 2 κ.γλ. υγρή βανίλια
  • Για το σερβίρισμα
  • χτυπημένη κρέμα
  • κόκκινα φρούτα
  • μαρμελάδα κόκκινων φρούτων

Εκτέλεση

Για το λευκό angel food cake των Αγγέλων, τα ασπράδια πρέπει να είναι ολόφρεσκα και σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζουμε την κρυσταλλική ζάχαρη για το angel food cake στο μπλέντερ και την αλέθουμε να γίνει όσο πιο ψιλή γίνεται.

  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το αλάτι και προσθέτουμε 3/4 φλ. από τη συνολική αλεσμένη ζάχαρη.
  • Κρατάμε την υπόλοιπη ζάχαρη για τη μαρέγκα.
  • Τα ανακατεύουμε πολύ καλά τα στερεά υλικά, με σύρμα, να ενωθούν και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια και το κρεμόριο και σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε για 1,5 με 2΄μέχρι να αρχίσει η μαρέγκα να κάνει σώμα και πολύ απαλές κορυφές.
  • Σταδιακά και σαν βροχή ρίχνουμε την ψιλή ζάχαρη που έχουμε πριν αλέσει, δυναμώνοντας την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάμε για 4-5΄ μέχρι η μαρέγκα να σταθεροποιηθεί, να γυαλίσει και να κάνει κορυφές που στέκονται.
  • Τότε, προσθέτουμε τη βανίλια και αφού χαθεί μέσα στην μαρέγκα σταματάμε το μίξερ.
  • Το αλεύρι πρέπει να πέσει στο μείγμα του κέικ σταδιακά και καλά κοσκινισμένο.
  • Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινίζοντάς με τη σιτα πάνω στη μαρέγκα και αναδιπλώνοντας απαλά με μαλακή σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω με προσοχή χωρίς να χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
  • Ρίξτε στάδια το κοσκινισμένο αλεύρι σε 3 δόσεις.
  • Αδειάζουμε προσεκτικά το Angel food cake σε βαθιά φόρμα για κέικ με διάμετρο 25 εκατοστά.

Είναι καλύτερα η φόρμα να έχει αποσπώμενη βάση για εύκολο ξεφορμάρισμα.

  • Η φόρμα του κέικ δεν πρέπει να λαδωθεί ή να βουτυρωθεί.
  • Η παραμικρή λιπαρή ουσία εμποδίζει το κέικ των αγγέλων να ανεβεί και να γίνει σαν λευκό βουνό από αφράτο κέικ αγγέλων.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 150-160 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 45΄.
  • Μέχρι να βγαίνει καθαρή από ζύμη η λάμα του μαχαιριού, από την καρδιά του κέικ.
  • Αναποδογυρίζουμε το κέικ με την φόρμα πάνω σε σχάρα και το αφήνουμε ανάποδα μέχρι να σταθεροποιηθεί και να κρυώσει τελείως, για περίπου 3 ώρες.
  • Μετά, με ένα λεπτό μαχαίρι, προσεκτικά ξεκολλάμε τα τοίχωμα του κέικ και το βγάζουμε σε πιατέλα.
  • Σερβίρουμε το κέικ των αγγέλων με χτυπημένη κρέμα, κόκκινα φρούτα και σάλτσα ή μαρμελάδα κόκκινων φρούτων, αραιωμένη με λίγο λικέρ.
  • Αχνίζουμε ελαφρά στο σερβίρισμα.

Χρήσιμα μυστικά για to angel food cake

  • Για το κέικ των αγγέλων πρέπει τα αυγά να είναι ολόφρεσκα και αυστηρά σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι θα επιτύχουμε τη μέγιστη διόγκωση της μαρέγκας.
  • Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους όταν τα αυγά είναι παγωμένα και μετά αφήνουμε τα ασπράδια να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Η ζάχαρη πρέπει να είναι πολύ ψιλή ή ακόμα καλύτερα αλέστε τη στο μπλέντερ να γίνει σχεδόν σαν άχνη ζάχαρη.
  • Πρέπει ο κάδος του μίξερ να είναι πεντακάθαρος για να χτυπηθεί σωστά η μαρέγκα.
  • Πρέπει να χρησιμοποιήσεις κρεμόριο, τη λευκή σκόνη που βρίσκεις σε όλα τα σούπερ μάρκετ στο ράφι των μπαχαρικών και είναι σταθεροποιητής της μαρέγκας.
  • Αν δεν βρείτε κρεμόριο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού, όμως δεν γίνεται τόσο φουσκωτό το angel food cake.
  • Το αλεύρι πρέπει να πέσει κοσκινισμένο και σταδιακά στο κέικ.
  • Απαλές κινήσεις και πολύ προσεκτικό ανακάτεμα, δίπλωμα της ζύμης με σπάτουλα επιβάλλονται, για να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας και στο τέλος το angel food cake να βγει πραγματικά αέρινο και ελαφρύ σαν ένα γλυκό κατάλευκο σφουγγάρι!
  • Άσε τη φόρμα του κέικ ανάποδα πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως για μερικές ώρες.
  • Μπορείς να καταψύξεις το ψημένο κέικ των αγγέλων για 2-3 μήνες.
  • Όταν το χρειαστείς, το αφήνεις μια νύχτα στην συντήρηση του ψυγείου να ξεπαγώσει σωστά.

Από argiro.gr

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Υπερανάλυση: Γιατί συμβαίνει και πώς θα τη διαχειριστείς;

Υπερανάλυση: Γιατί συμβαίνει και πώς θα τη διαχειριστείς;

Η υπερανάλυση χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες σκέψεις και εικόνες γεγονότων που έχουν συμβεί στο παρελθόν και μας δημιούργησαν αρνητικά συναισθήματα (π.χ. άγχος, θλίψη). Επίσης ανησυχίες ή προσπάθειες πρόβλεψης για την εξέλιξη ...

Πάτρα: Έρχονται νέες συλλήψεις – Τι λέει ο Γρηγόρης Λέων για τη σπιτονοικοκυρά

Πάτρα: Έρχονται νέες συλλήψεις – Τι λέει ο Γρηγόρης Λέων για τη σπιτονοικοκυρά

Παίρνει ξανά φωτιά το θρίλερ με τα 3 νεκρά παιδιά από την Πάτρα που χάθηκαν σε κάτι λιγότερο από 3 χρόνια. Η Ρούλα Πισπιρίγκου παραμένει στη φυλακή και πλέον τηρεί σιγή ιχθύος… Τις αποκαλύψεις ...

Ερωτικές Σχέσεις: Γιατί μάς δυσκολεύουν τόσο;

Ερωτικές Σχέσεις: Γιατί μάς δυσκολεύουν τόσο;

Η αποδοχή τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών πλευρών του χαρακτήρα μας, μάς επιτρέπει όχι μόνο να συνδεθούμε πιο βαθιά και γνήσια με ερωτικούς συντρόφους με τους οποίους μοιραζόμαστε ...

Μαρία Ηλιάκη: Η εξομολόγηση για τo πρόβλημα ψυχικής υγείας που βιώνει

Μαρία Ηλιάκη: Η εξομολόγηση για τo πρόβλημα ψυχικής υγείας που βιώνει

H Μαρία Ηλιάκη σε μία σειρά από stories, μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους, πως αυτήν την περίοδο περνάει μία φάση «θλίψης», όπως την ονομάζει, γιατί δε θέλει να χρησιμοποιήσει ...

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά

Ψάχνεις μια νόστιμη συνταγή για το μεσημεριανό σου αλλά στέρεψες από ιδέες; Σου έχουμε την κατάλληλη επιλογή, παραδοσιακά μεν αλλά με μικρές παραλλαγές δε. Ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει τα αγαπημένα ...