Παρασκευή 1 Ιουλίου

9 απαντήσεις για τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με τα όνειρα

16 Ιουνίου 2022 · ΣΕΜΕΛΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μοιράσου το

Για τους περισσότερους ανθρώπους τα όνειρα αποτελούν ένα μυστήριο. Δεν βγάζουν κανένα νόημα ακόμη και αν τελικά καταφέρουμε να τα θυμηθούμε όταν ξυπνήσουμε. Κάποιοι δεν πιστεύουμε καν ότι ονειρευόμαστε, όμως όντως το κάνουμε.

Ο ψυχοθεραπευτής Τζέφρι Σάμπερ, ο οποίος έχει σπουδάσει διεθνή μυθολογία των ονείρων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ καθώς και Γιουνγκιανή ερμηνεία των ονείρων στο Ινστιτούτο Γιουνγκ της Ζυρίχης, μάς παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για μερικές από τις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με τα όνειρα.

Ονειρεύονται όλοι οι άνθρωποι;

Ενώ είναι στη βιολογία μας να ονειρευόμαστε σε κάποιο στάδιο του ύπνου μας, υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που υποστηρίζουν κατηγορηματικά πως δεν έχουν ποτέ ονειρευτεί. Είναι αλήθεια πως κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία να θυμηθούν τα όνειρά τους. Ωστόσο, αυτό έχει να κάνει περισσότερο με άλλους παράγοντες, παρά με το γεγονός ότι ποτέ δεν βλέπουν όνειρα.

Ορισμένοι άνθρωποι δεν θεωρούν ότι το περιεχόμενο που προσφέρεται από το ασυνείδητο μέσα από τα όνειρα έχει να τους πει κάτι για τη ζωή τους. Πιστεύω ότι χρειάζεται να ονειρεύομαστε, καθώς τα όνειρα είναι μια από τις φυσικές αντιδράσεις του σώματός μας στο στρες, το άγχος και το φόβο.

Γιατί βλέπουμε τα ίδια όνειρα;

Θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να βιώσουμε μοναδικά μαθήματα στη ζωή μας και μερικές φορές αυτά τα μαθήματα κρατούν για μία ζωή. Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα τείνουν να βασίζονται σε ένα συγκεκριμένο θέμα και συνήθως αλλάζουν ελαφρώς, καθώς μεγαλώνουμε και διαμορφώνουμε μια διαφορετική αντίληψη για τον εαυτό μας, αντιλαμβανόμενοι παράλληλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε.

Μία διερευνητική ματιά του περιεχομένου των ονείρων τείνει να αποκαλύπτει μικρές αλλαγές στις ιστορίες μας, που διαφορετικά θα πιστεύαμε ότι είναι “ακριβώς οι ίδιες”. Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο βαρόμετρο για την προσωπική μας ανάπτυξη και εξέλιξη.

Δώστε προσοχή στις μικροδιαφοροποιήσεις των επαναλαμβανόμενων ονείρων σας, καθώς αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να προσφέρουν τα μεγαλύτερα μαθήματα.

Τι σημαίνουν οι εφιάλτες;

Οι εφιάλτες τείνουν να υποδηλώνουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάτι που μάς δημιουργεί φόβο. Μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος απελευθέρωσης αυτών των φόβων, ανάλογα με το πώς ανταποκρινόμαστε στο όνειρό μας.

Αν έχω δει έναν τρομερό εφιάλτη και προσπαθώ να τον ξεχάσω αμέσως μόλις ξυπνήσω, επειδή ήταν τόσο τραυματικός, είναι πιθανό να επαναληφθεί, επειδή δεν χρησιμοποιώ το υλικό των ονείρων μου για να μάθω και να εξελιχθώ. Οι εφιάλτες σπάνια βγαίνουν αληθινοί, που σημαίνει ότι δεν αποτελούν σημάδια ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί.

Από την άλλη πλευρά, οι εφιάλτες υπάρχουν για να μας ταρακουνήσουν, ώστε να περάσουμε στη δράση μέσω της αντιμετώπισης της πηγής του φόβου ή του άγχους μας ή μέσω της εύρεσης ενός καλού θεραπευτή.

Γιατί βλέπουμε εφιάλτες;

Όπως επισήμανα, οι εφιάλτες είναι μια φυσική απόκριση στο φόβο και το άγχος και ενώ μπορεί να μη νιώθουμε καλά τη στιγμή που τους βλέπουμε, απελευθερώνουν πίεση από την ψυχή μας ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε με λιγότερη ανησυχία.

Οι εφιάλτες αποτελούν μια έκκληση για δράση. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Τι είναι αυτό που φοβάμαι; Τι μπορεί να υποδηλώνει αυτό το όνειρο; Τι μπορώ να κάνω για να μάθω περισσότερα για την πηγή του φόβου που αποκαλύπτει αυτός ο εφιάλτης;

Γιατί τα όνειρά μας ακολουθούν σπάνια ένα λογικό μοτίβο (για παράδειγμα, γιατί οι οικείοι μας άνθρωποι παίρνουν διαφορετικά πρόσωπα);

Οι περισσότεροι από εμάς δεν σκεφτόμαστε γραμμικά.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων σκέφτεται με αφηρημένους τρόπους μέσω μη γραμμικών κύκλων. Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι είμαστε λογικά όντα. Ωστόσο, περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας ακολουθώντας ασυνάρτητα μοτίβα σκέψεων.

Ως εκ τούτου, τα όνειρά μας αποτελούν μια αντανάκλαση αυτών των ασυνείδητων σκέψεων και ενεργειών. Αν ήμασταν απόλυτα λογικά όντα, θα ζούσαμε σαν ρομπότ και όπως ξέρουμε τα ρομπότ δεν ονειρεύονται.

Μπορούμε να ελέγξουμε τα όνειρά μας;

Αν μπορείτε να ελέγχετε όλα όσα κάνετε, λέτε και σκέφτεστε κατά τη διάρκεια της ζωής σας, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με τα όνειρά σας. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τη ροή των ονείρων τους.

Μπορούμε να εστιάσουμε σε συγκεκριμένες σκέψεις και προθέσεις μας πριν τον ύπνο, ώστε να εισάγουμε στη συνείδησή μας τις σκέψεις και τις ιδέες που επιθυμούμε και ως εκ τούτου να αφήσουμε συγκεκριμένα αποτυπώματα στο ασυνείδητό μας.

Μπορούμε να επιστρέψουμε σε ένα προηγούμενο ήρεμο ή περίεργο όνειρο, ξαπλώνοντας στο κρεβάτι μας και να αρχίσουμε λίγο πριν τον ύπνο να επαναλαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του παλιού ονείρου που θυμόμαστε. Το κλειδί σε αυτή τη διαδικασία, ωστόσο, είναι να εντοπίσουμε την αίσθηση του προηγούμενου ονείρου μας και να εμβαθύνουμε σε μία παρόμοια αίσθηση λίγο πριν πέσουμε για ύπνο.

Πόσο συχνά ονειρευόμαστε;

Οι περισσότεροι ονειρευόμαστε κάθε βράδυ και κατά τη διάρκεια διαφορετικών κύκλων ύπνου. Ωστόσο, οι ερευνητές προτείνουν ότι τα πιο ζωντανά και αξιομνημόνευτα όνειρα προκύπτουν κατά τη διάρκεια του κύκλου ύπνου REM.

Ποιοι είναι οι συνηθισμένοι μύθοι γύρω από τα όνειρα;

Ο πιο συνηθισμένος μύθος γύρω από τα όνειρα είναι ότι κάποιοι δεν ονειρεύονται. Ο επόμενος πιο κοινός μύθος είναι ότι αν πεθάνω στον ύπνο μου δεν θα ξυπνήσω ποτέ. Αυτό το όνειρο θανάτου έχει περισσότερο να κάνει με το γενικότερο άγχος μας και τη σύγχυση μας γύρω από το θάνατο και λιγότερο με την πραγματικότητα γύρω από τα όνειρα.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αναλύουμε τα όνειρά μας;

Να δίνετε πάντα προσοχή στο πώς αισθάνεστε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σημαντικό όνειρο. Επίσης, εστιάστε στους βασικούς χαρακτήρες του ονείρου σας και αναρωτηθείτε ποια είναι η σχέση σας μαζί τους, μέσα και έξω από όνειρο.

Να είστε προσεκτικοί όταν βασίζεστε σε βιβλία ερμηνείας ονείρων για να ερμηνεύσετε τα όνειρά σας, καθώς υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σε σχέση με το συλλογικό ασυνείδητο. Αν ένα βιβλίο ονείρων αναφέρει ότι αν ονειρευτείτε ένα φίδι σημαίνει ότι βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια αλλαγή ή με έναν μετασχηματισμό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτός είναι ο λόγος που είδατε το συγκεκριμένο όνειρο.

Από psychologynow.gr

Μοιράσου το

Δες και αυτά

«Ο Γιάννης Μπέζος δεν σε αφήνει σε χλωρό κλαρί»

«Ο Γιάννης Μπέζος δεν σε αφήνει σε χλωρό κλαρί»

Καλεσμένη στη “Κυψέλη” βρέθηκε η Νίκη Παλληκαράκη. Η γνωστή ηθοποιός μίλησε στο ψυχαγωγικό μαγκαζίνο της ΕΡΤ2 και αναφέρθηκε στην προσωπική κι επαγγελματική της πορεία αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της ζωής της. ...

Kαταπέλτης ο Ποσειδώνας για Καπουτζίδη και Καζάκου «Τους βρίσκω ενοχλητικά υπερβολικούς»

Kαταπέλτης ο Ποσειδώνας για Καπουτζίδη και Καζάκου «Τους βρίσκω ενοχλητικά υπερβολικούς»

Σε μια αιχμηρή ανάρτηση προχώρησε ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος το βράδυ του ημιτελικού της Eurovision 2022, ρίχνοντας τα καρφιά τους προς τον Γιώργο Καπουτζίδη και την Μαρία Κοζάκου. «Κάθε χρόνο αποθεώνουν ...

Σεξουαλική έλξη ή έρωτας; 8 σημάδια για να τα ξεχωρίσεις

Σεξουαλική έλξη ή έρωτας; 8 σημάδια για να τα ξεχωρίσεις

Οπόθος, ο έρωτας και η αγάπη, μπορεί να οδηγήσουν σε εξαιρετικά μπερδεμένες καταστάσεις, ειδικά όταν εμπλέκεται το σεξ. Ο πόθος, είναι αυτό το συναρπαστικό στάδιο της ερωτοτροπίας. Είναι συχνά πολύ έντονος και ...

Γυναικεία σεξουαλικότητα

Γυναικεία σεξουαλικότητα

Η πολυπλοκότητα και η ποικιλομορφία της γυναικείας σεξουαλικότητας σαγηνεύει την ψυχανάλυση, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της σεξουαλικής ταυτότητας και των ποικίλων ρόλων και λειτουργιών που η γυναίκα επιλέγει να ...

Club sandwich με χοιρινά πανσετάκια

Club sandwich με χοιρινά πανσετάκια

Το αγαπημένο μας club sandwich στην ελληνική εκδοχή του, με υπέροχα, πεντανόστιμα χοιρινά πανσετάκια! ΥΛΙΚΑ: Για τη μαρινάδα: 50 γρ. χοντρό αλάτι 50 γρ. ζάχαρη καστανή 3 κλ. δενδρολίβανο 1 ...