Δευτέρα 21 Σεπτέμβριος

Το "τέλειο σώμα" μέσα στα τελευταία 100 χρόνια

13 Φεβρουαρίου 2015 · ΦΑΙΗ ΓΚΑΪΝΑ
Το "τέλειο σώμα" μέσα στα τελευταία 100 χρόνια

Μοιράσου το

Πως ορίζεται το "τέλειο σώμα";

Τα πρότυπα σχετικά με το «τέλειο σώμα» τα τελευταία 100 χρόνια έχει διαφοροποιηθεί κατά πολύ. Βάζοντας στο μικροσκόπιο τα πρότυπα ομορφιάς ανά δεκαετία, το αποτέλεσμα εκπλήσσει. Από την Merilyn μέχρι την Kate Moss, αντιλαμβάνεστε πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

  • Το 1910 όταν ο κορσές κυβερνούσε τον κόσμο, το ιδανικό σώμα ήταν στρογγυλεμένο με μικρή μέση και τονισμένους γοφούς.
  • Το 1920 καμπύλες δεν υπάρχουν, υπερισχύει μια εφηβική σιλουέτα θα έλεγα, ντυμένη αρκετά προκλητικά. Δέκα χρόνια όμως μετά επιστρέφουν, με αφορμή μάλλον την παρουσία της Jean Harlow.
  • Τη δεκαετία του ΄40 οι γραμμές τις σιλουέτας έγιναν πιο αιχμηρές. Το στήθος ήταν μυτερό, οι ώμοι έντονοι και γενικότερα η οποιαδήποτε στρογγυλεμένη καμπύλη απουσίαζε. Σκεφθείτε την Katharine Hepburn.
  • Το ΄50 φυσικά, όλα άλλαξαν και επικράτησε το σχήμα κλεψύδρας. Η Marilyn Monroe επανέφερε τις αποπνικτικές, σχεδόν καμπύλες.
  • Μία δεκαετία αργότερα, το ’60, το σκηνικό πάλι αλλάζει. Η σιλουέτα δεν έχει καμία καμπύλη, είναι εξαιρετικά λεπτή, επίπεδη σχεδόν, χωρίς καθόλου στήθος. Beauty icon της εποχής εκείνης, η Twiggy.
  • Τη δεκαετία του ’70 και ΄80 οι γυναίκες έχουν εμφανώς μεγαλύτερο στήθος. Ενώ, ενθαρρύνεται το πρότυπο μιας περισσότερο καμπυλόγραμμης σιλουέτας. Ζωντανή απόδειξη η Farrah Fawcett στα 70΄s και η Elle Macphereson στα 80΄s.
  • Φτάνοντας στη δεκαετία του ’90, παρατηρούμε την επιβολή του Heroin Chic, ένα στυλ που θυμίζει έντονα την λεπτή, ισχνή κορμοστασιά της δεκαετίας του ’60.
  • Στις αρχές της δεκαετίας του ’00, οι τονισμένοι μύες και το έντονα μαυρισμένο δέρμα, γίνονται εμμονή. Σε ένα σημείο, ίσως η Britney Spears να μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη νέα μόδα.
  • Σε ότι αφορά πια το σήμερα, γίνεται μια προσπάθεια επιστροφής και παρουσίας ενός πιο υγιούς προτύπου ομορφιάς. Με ίσως, μια τάση στο κάτω μέρος του σώματος, κοινώς του γλουτούς. Μην περιμένετε όμως, αυτό να μείνει έτσι. Είναι κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα αλλάξει στο μέλλον.

Παρακολουθώντας λοιπόν τα πρότυπα να αλλάζουν ανά δεκαετία, είναι δύσκολο να προβλέψεις το τρόπο διαμόρφωσης τους κάθε φορά. Κοινό χαρακτηριστικό, αν πρέπει να το προσδιορίσουμε με κάποιο τρόπο, είναι η ακρότητα και το ότι συνήθως, τονίζεται ένα σημείο του σώματος κάθε φορά.

Άρα, το «τέλειο σώμα» είναι δύσκολο να οριστεί, καθώς όλα δείχνουν πως προσδιορίζεται από μεταβλητούς παράγοντες. Ένας, από αυτούς, τα media. Όλα δείχνουν πως η επιρροή τους είναι τεράστια, στο τι είναι sexy ή όχι.

Το «τέλειο σώμα» μέσα στα τελευταία 100 χρόνια

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Filio Lou: Περιγράφει την επίθεση που δέχτηκε με βενζίνη!

Filio Lou: Περιγράφει την επίθεση που δέχτηκε με βενζίνη!

Η Φιλιώ Τσινόγλου, γνωστή ως Filio Lou μέσα από το instagram και το youtube, μίλησε  στην εφημερίδα «On time» και τη Σάσα Σταμάτη για την επίθεση με βενζίνη που δέχτηκε. «Βρισκόμουν στο κέντρο του Βόλου ...

Πένθος για τον Γιώργο Γιαννιά

Πένθος για τον Γιώργο Γιαννιά

Με μια ανάρτηση στα social media μας ενημέρωσε για τις δύσκολες στιγμές που περνάει. Ο Γιώργος Γιαννιάς έχασε έναν πολύ καλό του φίλο και θέλησε να μιλήσει γι’ αυτό. «Βαθιά ...

Γιώργος Καπουτζίδης: «Ζητώ συγγνώμη από τους διεμφυλικούς ανθρώπους γιατί στο Παρά Πέντε...»

Γιώργος Καπουτζίδης: «Ζητώ συγγνώμη από τους διεμφυλικούς ανθρώπους γιατί στο Παρά Πέντε...»

Ο Γιώργος Καπουτζίδης ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη! Ο ηθοποιός βρέθηκε στην εκπομπή «φλΕΡΤ» και ζήτησε δημόσια συγνώμη για κάποια άστοχα αστεία που είχε γράψει στο «Παρά Πέντε». Έβλεπα το ...

The Bachelor: Μάθαμε πότε κάνει πρεμιέρα!

The Bachelor: Μάθαμε πότε κάνει πρεμιέρα!

Φέτος για πρώτη φορά θα δούμε στην Ελλάδα το «The Bachelor». Ο Παναγιώτης Βασιλάκος μέσα από το reality του Alpha θα ψάξει την αγάπη και μόλις έγινε γνωστή η πρεμιέρα της ...

Ζέτα Δούκα: Πήγε στο κομμωτήριο με την κόρη της και έκαναν το ίδιο χτένισμα

Ζέτα Δούκα: Πήγε στο κομμωτήριο με την κόρη της και έκαναν το ίδιο χτένισμα

Με ένα instastory η Ζέτα Δούκα θέλησε να μοιραστεί μαζί μας τις στιγμές που περνάει με την κόρη της. Μαμά και κόρη πήγαν μαζί στο κομμωτήριο και αφού έκαναν το ...