Δευτέρα 8 Μάρτιος

ΣΤΕΙΛΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ

12 Μαρτίου 2014 · ΚΑΠΡΑΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
k2_items_src_588484ffa523109f9167ec87aae51615

Μοιράσου το

Σε αυτή τη ζωή υπάρχουν δύο βασικά μοτίβα συμπεριφοράς που αντιστοιχούν σε δύο βασικές κατηγορίες ανθρώπων: η πρώτη περιέχει αυτούς που είναι «χειριστικά τέρατα» και η δεύτερη περιέχει απλώς τα θύματα της πρώτης κατηγορίας. Ναι, ναι τόσο απλά!

Τι εννοούμε λέγοντας «χειρισμός»; Ένας γενικός ορισμός θα μπορούσε να είναι: «η τακτική μέσω της οποίας κάνω κάποιον να νιώσει άβολα αν δεν

ανταποκριθεί σε κάτι με τον τρόπο που του υποδεικνύω». Όπως καταλαβαίνεις βεβαίως, ο χειρισμός είναι τόσο ξεκάθαρος μόνο σε επίπεδο ορισμού, αφού στην κανονική μας ζωή έχει τόσο διαφορετικές μορφές και εφαρμογές που είναι όχι μόνο δύσκολο να του αντισταθείς, αλλά και να τον εντοπίσεις καμιά φορά!
Το πρώτο βήμα είναι να θέσεις στον εαυτό σου το εξής ερώτημα: ο τόνος της φωνής, η έκφραση του προσώπου, οι χειρονομίες ή τα λόγια κάποιου με κάνουν να αισθάνομαι ενοχή, ντροπή ή ανησυχία; Αν η απάντηση σου είναι θετική, λυπάμαι πολύ, αλλά έχεις πέσει θύμα ενός χειριστικού τέρατος! Το θέμα τώρα είναι να εντοπίσεις τον τρόπο που σε χειρίζεται, ώστε να μπορέσεις να του αντισταθείς!

Όπλο 1ο: Ενοχή.

«Αν με αγαπούσες, θα το έκανες….» Είναι η πιο κλασσική φράση που θα πει ένα «χειριστικό τέρας» προκειμένου να σε κάνει να νιώσεις ενοχή και να σε εκβιάσει συναισθηματικά ώστε να πετύχει το στόχο του, δηλαδή να σε κάνει ό,τι θέλει. Το χειρότερο είναι ότι αυτόν τον τρόπο χειρισμού τον χρησιμοποιούν πολύ συχνά οι πιο κοντινοί και οι πιο αγαπημένοι μας άνθρωποι, ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνουν. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τέτοιο «χειριστικό τέρας» έχει υπάρξει η μαμά σου, το παιδί σου, ο αδερφός σου, ο άντρας σου, ακόμα και εσύ η ίδια!
Τι κάνεις εσύ; Η αντίδραση σου πρέπει να είναι λιτή και απόλυτη. Πες «λυπάμαι που αισθάνεσαι έτσι…», αλλά (!) μην συζητήσεις περισσότερο , καθιστώντας σαφές ότι θα παραμείνεις αμετακίνητη στη θέση σου. Ακόμα και αν έχεις απέναντι σου το πιτσιρίκι σου που κλαίει, μην δείξεις αδυναμία τώρα γιατί μετά δεν θα μπορέσεις να το «μαζέψεις» με τίποτα!

Όπλο 2ο: Σιωπηλή τιμωρία.

Η σιωπηλή τιμωρία λειτουργεί με το να σου στερεί κάποιος την επικοινωνία, το συναίσθημα, την έγκριση και την αποδοχή, ακόμα και το σεξ για όσο χρονικό διάστημα δεν κάνεις αυτό που θέλει. Σου δημιουργεί δηλαδή φόβο ότι θα σε απορρίψει ή ότι θα σε εγκαταλείψει προκειμένου να υποκύψεις στις «εντολές» του.
Τι κάνεις εσύ; Σε καμία περίπτωση μην δείξεις το φόβο σου και να μην μπεις στη διαδικασία να «παρακαλέσεις» για την αγάπη, την έγκριση ή την επαφή σου με τον άνθρωπο αυτόν. Κράτησε μια ουδέτερη στάση απέναντι του και πάρε απόσταση, λέγοντας του να επικοινωνήσει εκείνος μαζί σου όταν αισθανθεί ότι είναι πιο έτοιμος να μιλήσετε.

Όπλο 3ο: Απειλές.

Αυτός είναι ο πιο σοβαρός τρόπος χειρισμού γιατί είναι πολύ επικίνδυνος και μπορεί να γίνει τόσο ακραίος που να μετατραπεί ξαφνικά σε εκβιασμό, σε λεκτική ή σωματική βία. Στην περίπτωση αυτή, ο άλλος προσπαθεί να σε «φέρει στα μέτρα του» απειλώντας να σου κάνει κακό αν δεν προσαρμοστείς.
Τι κάνεις εσύ; Πρέπει να προστατέψεις τον εαυτό σου με κάθε κόστος, να πάρεις απόσταση και να ζητήσεις ακόμα και βοήθεια από τους γύρω αν εξακολουθείς να μην αισθάνεσαι ασφαλής.

Όπλο 4ο: Επίθεση στην αυτοεκτίμηση σου.

Στην περίπτωση αυτή το «χειριστικό τέρας» προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις κατώτερη και να σε κατευθύνει μέσα από το κόμπλεξ αυτό. Ποτέ δεν θα κάνει ένα ευθύ σχόλιο, αφού πάντα φροντίζει να σε κάνει να αισθάνεσαι ντροπή ή να σε μειώνει με φαινομενικά ευγενικούς και πολιτικώς ορθούς τρόπους, γι’αυτό και είναι δύσκολο να έχεις και εσύ μια ευθεία αντίδραση απέναντι σε μια τέτοια συμπεριφορά ή σε ένα τέτοιο σχόλιο.
Τι κάνεις εσύ; Σε πρώτη φάση μην το παίρνεις σοβαρά και προσωπικά, αφού τις περισσότερες φορές ούτε το ίδιο το «τέρας» δεν πιστεύει στ’αλήθεια την κακία που λέει για σένα. Αν είναι κάτι στο οποίο μπορείς να ανταποκριθείς με άνεση και χιούμορ, κάνε την αφοπλιστική κίνηση να ζητήσεις από το πρόσωπο αυτό να σου κάνει και άλλη-ακόμα πιο λεπτομερή – κριτική. Αν, όμως, ξεπερνά τα όρια σου και αισθάνεσαι προσβεβλημένη, κάνε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτείς καμία αγένεια ή προσβολή.

Αγαπημένη, είναι θέμα αυτοσεβασμού το να «σκοτώνεις» τα «χειριστικά τέρατα» που βρίσκονται γύρω σου, ακόμα και αν αυτό απαιτεί να είσαι λίγο πιο αυστηρή και σκληρή ακόμα και με δικούς σου ανθρώπους. Το ξέρω, το ξέρω…. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς!

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Στο κόκκινο η τηλεθέαση του Survivor: Άγγιξε το 60,9%!

Στο κόκκινο η τηλεθέαση του Survivor: Άγγιξε το 60,9%!

Τρομερή τηλεθέαση για το Survivor! Το χθεσινό επεισόδιο, με την αποχώρηση του Chris Σταμούλη και τον δυνατό καυγά στη μπλε ομάδα, έφτασε σε τέταρτο μέχρι το 60,9%. Στο γενικό σημείωσε 32.5% ...

«Νομίζω ότι την Ανθή Σαλαγκούδη κάποιος την έβαλε στο Survivor με το ζόρι»

«Νομίζω ότι την Ανθή Σαλαγκούδη κάποιος την έβαλε στο Survivor με το ζόρι»

Δεν έχει άδικο! Η Ανθή Σαλαγκούδη πήγε στο φετινό Survivor και είναι πραγματικά άφαντη. Ούτε νίκες, ούτε τρέξιμο, τίποτα… Αυτά είδε η Ευριδίκη Βαλαβάνη και μιλώντας στο Πρω1νό του Ant1 σχολίασε την συμμετοχή της ...

Φιλίτσα Καλογεράκου: «Θα κάνει μήνυση για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας»

Φιλίτσα Καλογεράκου: «Θα κάνει μήνυση για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας»

Στο πρωινό του Ant1 είδαμε σήμερα την Φιλίτσα Καλογεράκου. Η ηθοποιός αποκάλυψε πως θα προχωρήσει σε μήνυση μετά από τις χυδαίες απαιτήσεις ενός παραγωγού. «Είχα τα πνευματικά δικαιώματα ενός θεατρικού ...

Η Βάνα Μπάρμπα προκαλεί: «Όλες έκαναν “κρα” για να παίξουν μαζί με τους δήθεν βασανιστές τους»

Η Βάνα Μπάρμπα προκαλεί: «Όλες έκαναν “κρα” για να παίξουν μαζί με τους δήθεν βασανιστές τους»

Αυτή η δήλωση έχει προκαλέσει άπειρα αρνητικά σχόλια. Η Βάνα Μπάρμπα μίλησε στο Πρώτο Θέμα για τις αποκαλύψεις στον χώρο του θεάτρου και τα λόγια της προκαλούν αίσθηση. «Έχω ακούσει για ...

Ναταλία Γερμανού: «Την προηγούμενη εβδομάδα έφαγα ένα εξώδικο ονομαστικότατα»

Ναταλία Γερμανού: «Την προηγούμενη εβδομάδα έφαγα ένα εξώδικο ονομαστικότατα»

Σήμερα στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» σχολιάστηκε η είδηση για την μήνυση που κατέθεσε η Μαρία Δεληθανάση εναντίον του Κώστα Δόξα. Κάπου εκεί η Ναταλία Γερμανού είπε πως θέλει να χειριστεί την ...