Κυριακή 15 Δεκέμβριος

Ριζότο με μπέικον και πράσο

8 Φεβρουαρίου 2016 · ΜΑΙΡΗ ΑΞΑΡΙΔΗ
risoto_beikon

Μοιράσου το

Αγαπημένο μου πιάτο σε όλες σχεδόν τις παραλλαγές του. Είναι εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό και σίγουρα πιο δημοφιλές κατά τους χειμερινούς μήνες. Ιδίως τα τελευταία χρόνια η Ιταλική αυτή συνήθεια έχει γίνει και δική μας, καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερο χώρο στους καταλόγους των εστιατορίων. Μας επιτρέπει να αυτοσχεδιάσουμε χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα μας υλικά και αυτό κάναμε και εδώ!

Μερίδες: 8

Συστατικά:

  •  5 φλιτζάνια ανάλατο ζωμό κοτόπουλου
  •  2 φλιτζάνια νερό
  •  4 φέτες μπέικον
  •  1 κ.σ. ελαιόλαδο
  •  4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα πράσα ( περίπου 4 μεγάλα )
  •  ½ φλιτζάνι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  •  1 ½ κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​θυμάρι
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  •  2 φλιτζάνια ρύζι Arborio
  •  2 κ.σ. φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
  •  1 ½ κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  •  1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  •  ½ κ.γ. χοντρό αλάτι
  •  ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  •  2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό

Εκτέλεση:

Βάλτε τα 2 φλιτζάνια νερό σε μία κατσαρόλα και προσθέστε το ζωμό. Σε χαμηλή φωτιά, ανακατέψτε το νερό και το ζωμό μέχρι να ζεσταθούν καλά, αλλά όχι να βράσουν. Αφήστε την κατσαρόλα στο μάτι σε χαμηλή φωτιά.

Σε ένα τηγάνι σωτάρετε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό. Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε το από το τηγάνι, κόφτε το σε κομματάκια και αφήστε το στο πλάι γιατί θα το χρειαστείτε ξανά στο τέλος. Προσθέστε λίγο λάδι στο τηγάνι και σωτάρετε το πράσο, το κρεμμυδάκι, το θυμάρι και το σκόρδο, για περίπου 4 λεπτά.

Όταν έχουν πια μαλακώσει, ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά μέχρι το ρύζι να γυαλίσει. Με μία κουτάλα αρχίστε να προσθέτετε στο ρύζι το ζεστό ζωμό που έχουμε φτιάξει. Το μάτι πρέπει να είναι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ζωμό λίγο – λίγο. Αφήνουμε το ρύζι να πιεί τα υγρά του και επαναλαμβάνουμε. Αυτή η διαδικασία θα επαναληφθεί για αρκετές φορές, μέχρι να έχουμε πια βάλει όλο το ζωμό, εκτός από μια τελευταία κουταλιά. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου 25 λεπτά στο σύνολο και καθ’ όλη τη διάρκεια εμείς είμαστε από πάνω και ανακατεύουμε.

Στο τέλος ρίξτε το χυμό του λεμονιού, το βούτυρο, το πιπέρι, το αλάτι, την παρμεζάνα, ανακατέψτε και αποσείρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίξτε και την τελευταία κουτάλα με ζωμό και κάντε ένα τελευταίο ανακάτεμα.

Προσθέστε το σοταρισμένο μπέικον και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.

TIPS

Αντί για χυμό λεμονιού, μπορούμε να βάλουμε μισό ποτήρι λευκό κρασί, την ίδια στιγμή που θα βάλουμε και το ρύζι στο τηγάνι. Προτιμήστε ξηρό κρασί λένε οι ειδικοί…

Προσέξτε στο τσιγάρισμα τόσο του κρεμμυδιού όσο και του ρυζιού. Μην το παρακάνετε γιατί η τελική υφή του ριζότο δεν θα είναι η επιθυμητή.

 

Πηγή: http://www.takingonmagazines.com/

Μοιράσου το

Δες και αυτά

GNTM: Αυτή η κοπέλα αποχώρησε πρώτη από την δοκιμασία στο Μιλάνο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

GNTM: Αυτή η κοπέλα αποχώρησε πρώτη από την δοκιμασία στο Μιλάνο

Σου έχουμε φρέσκα νέα από το GNTM! Πριν από λίγες ημέρες κριτές και παίκτριες ταξίδεψαν μέχρι το Μιλάνο για μια από τις τελικές δοκιμασίες του παιχνιδιού και πριν από λίγη ...

Η ιστορία του παίκτη του «Ένας για όλους» που μας συγκίνησε!

Η ιστορία του παίκτη του «Ένας για όλους» που μας συγκίνησε!

Πολύ μας συγκίνησε η ιστορία του Κωνσταντίνου, αλλά και το κίνητρο που είχε ο ίδιος με την παρέα του για να παίξουν στο «Ένας για Όλους». Ο Κωνσταντίνος, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα ...

Η Demy έκοψε και έβαψε τα μαλλιά της: Δες το νέο της hair look

Η Demy έκοψε και έβαψε τα μαλλιά της: Δες το νέο της hair look

Δυο αλλαγές σε μια! Μέσα από τα τελευταία της instastories είδαμε πως η Demy αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη αλλαγή. Η τραγουδίστρια έκοψε τα μαλλιά της καρέ και τα έβαψε ...

«Χώρισα με την πρώτη μου σύζυγο γιατί ήμουν εθισμένος στον τζόγο»

«Χώρισα με την πρώτη μου σύζυγο γιατί ήμουν εθισμένος στον τζόγο»

Μια πολύ ωραία συνέντευξη έδωσε χθες το βράδυ ο Γιώργος Γεωργίου. Ο δημοσιογράφος βρέθηκε στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον εθισμό του στον τζόγο ο οποίος ...

Άγριες Μέλισσες: Ποιος πρωταγωνιστής φοράει περουκίνι;

Άγριες Μέλισσες: Ποιος πρωταγωνιστής φοράει περουκίνι;

Τελικά δεν ήταν όλα όπως ακριβώς τα είδαμε στα πρώτα επεισόδια. Στο περιοδικό OK! μίλησε ο ηθοποιός Αναστάσης Ροϊλός, που γνώρισες ως Νικηφόρο Σεβαστό και αποκάλυψε πως στα πρώτα επεισόδια της σειρά ...