Κυριακή 17 Οκτωβρίου

Πώς να καταλάβεις αν βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση

8 Οκτωβρίου 2021 · ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΟΔΗΜΟΥ

Μοιράσου το

Τα εμφανή σημάδια μιας τοξικής σχέσης δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν: η ψυχολογική ή/και η σωματική βία είναι τα δύο πιο βασικά. Αλλά συχνά μπορεί να υπάρχουν πιο ήπια σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά ανάμεσα σε εσάς και τον/την σύντροφό σας, ή ακόμα και με κάποιο φίλο, συνάδελφο, ή με κάποιο μέλος της οικογένειάς σας.

Τα 8 βασικά σημάδια που προδίδουν μια τοξική σχέση

1. Συνεχείς αντιπαραθέσεις:
 Τσακωμοί υπάρχουν σε κάθε σχέση. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ωστόσο, όταν αρχίζετε να παρατηρείτε ότι εσείς και ο σύντροφός σας μαλώνετε σχεδόν κάθε μέρα, αυτό είναι αδιαμφισβήτητα σημάδι μιας τοξικής σχέσης. Εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να είστε σε θέση να αλληλεπιδράτε πολιτισμένα σε οποιαδήποτε κατάσταση. Ακόμη σοβαρότερο είναι το να διαφωνείτε για το ίδιο πράγμα κάθε μέρα. Δείχνει ότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και οι πιθανότητες να διορθωθεί είναι μηδαμινές.

2. Ασκεί υπερβολικό έλεγχο:
 Ένα από τα πρώτα σημάδια μιας τοξικής σχέσης είναι όταν το άλλο άτομο θέλει να ελέγχει και να ορίζει τα πάντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ασκεί σωματική βία ή ότι είναι απειλητικός/ή προς εσάς. Μπορεί απλά να σημαίνει ότι είστε διστακτικοί με τις σκέψεις και τις απόψεις σας, επειδή φοβάστε για το πώς θα αντιδράσει.

3. Πρέπει να γίνεται πάντα το δικό του: 
Ένας σύντροφος που θέλει τον πλήρη έλεγχο μπορεί να αγνοεί, ή να παρακάμπτει τις απόψεις σας. Μάλιστα αυτό ίσως συμβαίνει ακόμα και όταν βρίσκετε την αυτοπεποίθηση να τις εκφράσετε. Πολλές φορές είναι θέμα ισορροπίας. Ένα άτομο κάνει πάντα κουμάντο, επιλέγοντας τα σχέδια ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Από τα πιο απλά, όπως το πού θα πάτε για φαγητό, μέχρι τα πιο σοβαρά, όπως το πού θα ζήσετε. Εάν είστε πραγματικά εντάξει με το να αφήνετε τον/την σύντροφό σας να παίρνει όλες τις αποφάσεις, τότε δε υπάρχει πρόβλημα. Αρκεί να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας! Σε μια τοξική σχέση, ο ένας από τους δύο στο τέλος απλά τα παρατάει και αφήνει τον άλλο να κάνει ό,τι θέλει. Όταν αυτό γίνεται επειδή στην πραγματικότητα φοβάται να επιμείνει, τότε υπάρχει πρόβλημα.

4. Διαρκής κριτική και απαξίωση της ακαδημαϊκής/επαγγελματικής σας πορείας: 
Έχετε κάνει πολλή δουλειά για να βρίσκεστε εδώ που βρίσκεστε. Θα πρέπει να νιώθετε περήφανη για τα επιτεύγματά σας. Ο σύντροφός σας πρέπει επίσης να αισθάνεται υπερήφανος για τα επιτεύγματά σας και να σας ενθαρρύνει. Είναι σημάδι τοξικής σχέσης εάν ο σύντροφός σας σταματά συνεχώς ή αποθαρρύνει την πρόοδό σας, όπως το να κάνετε ένα μεταπτυχιακό ή να αγωνιστείτε για αυτήν την προαγωγή στη δουλειά. Κάποιοι σύντροφοι το κάνουν αυτό για να διατηρήσουν τον έλεγχο και να μην “απειλούνται” από την επιτυχία σας.

5. Συνεχή ψέμματα: 
Τα μικρά “λευκά” ψέματα δεν είναι πάντα κακό πράγμα. Ειδικά όταν λέγονται για να προστατεύσουν κάποιον που σας ενδιαφέρει, ή σας νοιάζεται πραγματικά. Αλλά αν πιάσετε τον/την σύντροφό, φίλο ή συνεργάτη σας να σας λέει μεγάλα ψέμματα, τότε πρέπει να προβληματιστείτε. Τι κίνητρο έχουν γι’ αυτήν τη συμπεριφορά; Είναι επειδή ξέρουν ότι δεν θα συμφωνούσατε μαζί τους, ή ότι δεν θα τους υποστηρίζατε; Δεν έχει σημασία ποια είναι η αιτία, πρέπει να ξεκαθαρίσετε ότι η ανεντιμότητα δεν είναι ανεκτή. Ειδικά αν έχετε παρατηρήσετε ένα μοτίβο που είναι πιθανό να επαναληφθεί. Σε μια τοξική σχέση, τα ψέμματα είναι… κανόνας.

6. Απομόνωση από το οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον:
Οι φίλοι και η οικογένεια είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής σας, είτε είστε σε σχέση είτε όχι. Όταν είστε σε μια τοξική σχέση, οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορεί να το παρατηρήσουν πριν από εσάς. Όταν συμβεί αυτό, ένας τοξικός σύντροφος μπορεί να επιχειρήσει να περιορίσει τις επικοινωνίες σας με τα άτομα του κύκλου σας. Χρειάζεστε κάποιον που να ενθαρρύνει τις σχέσεις σας και να κάνει ό, τι μπορεί για να λάβει την αποδοχή και τη συμπάθειά τους.

7. Αισθάνεστε άβολα στο κρεβάτι: 
Μπορεί να είναι διασκεδαστικό να πειραματίζεστε στην κρεβατοκάμαρα. Ωστόσο, ο σύντροφός σας δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσει να σας πείσει να κάνετε κάτι με το οποίο δεν συμφωνείτε 100%. Αν νιώθετε περίεργα ή δεν σας αρέσει η ιδέα, αυτό θα πρέπει να είναι και το τέλος της συζήτησης. Εάν συνεχίσει να προσπαθεί να σας κάνει να υποκύψετε, αυτό είναι σεξουαλική κακοποίηση.

8. Προσπαθεί να σας κάνει συνεχώς να ζηλεύετε: 
Αν το άλλο άτομο αισθάνεται ανασφάλεια για την σχέση σας, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να φλερτάρει με άλλα άτομα μπροστά σας, για να σας κάνει να αντιδράσετε. Αυτό φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα κάποιες φορές. Αλλά δεν είναι και ο πιο ειλικρινής και εποικοδομητικός τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη σχέση σας. Επίσης είναι κάτι που μπορεί να “γυρίσει μπούμερανγκ”: αντί να δώσετε στον/στην σύντροφό σας περισσότερο προσοχή και αγάπη, μπορεί απλά να θυμώσετε και να προβείτε σε “αντίποινα” με συμπεριφορές χειραγώγησης από την δική σας πλευρά. Θα πρέπει πάντα να αισθάνεστε άνετα να μιλάτε ανοιχτά ο ένας στον άλλο, σε περίπτωση που νιώθετε για οποιονδήποτε λόγο παραμελημένοι ή μοναξιά. Μην περιμένετε να καταλάβει το άλλο άτομο από μόνο του τι αισθάνεστε ή να αρχίσει να σας προσέχει επειδή έχετε παραπλανητική ή/και προκλητική συμπεριφορά.

Με πληροφορίες από health.com και powerofpositivity.com

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Το σχόλιο της Έλενας Κρεμλίδου για τις αμοιβές της Ιωάννας Τούνη στο Instagram

Το σχόλιο της Έλενας Κρεμλίδου για τις αμοιβές της Ιωάννας Τούνη στο Instagram

Η Έλενα Κρεμλίδου μίλησε στην εκπομπή «Ποιος ειναι πρωινιάτικα» και αναφέρθηκε στο «Survivor», τις αμοιβές στο Instagram, την Ιωάννα Τούνη, αλλά και τον Αλέξη Παππά και τη συμμετοχή του στο «Bachelor». «To Survivor άξιζε στο θέμα της αυτοκριτικής και της αυτοβελτίωσης. Δηλαδή βρήκα ...

Η Μαρία Μπακοδήμου προτείνει: Τα Φθινοπωρινά must-haves του MaryMary

Η Μαρία Μπακοδήμου προτείνει: Τα Φθινοπωρινά must-haves του MaryMary

Στο MaryMary αγαπάμε τις γυναίκες και θέλουμε να τους προσφέρουμε τα πιο στιλάτα αλλά και άνετα κομμάτια για κάθε σεζόν. Η Μαρία Μπακοδήμου και η ομάδα του MaryMaryShop συγκέντρωσε τα ...

13 Street & Chic Outfits με κομμάτια που έχεις σίγουρα στη ντουλάπα σου

13 Street & Chic Outfits με κομμάτια που έχεις σίγουρα στη ντουλάπα σου

Welcome to the other side, στην άλλη πλευρά του 2021, όπου η έξοδος κατά τη διάρκεια του χειμώνα (και αλήθεια, δε μπορώ ούτε να θυμηθώ πόσο καιρό είχα να φορέσω ...

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Απαντάει στις φήμες για επανασύνδεση με τον Snik

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Απαντάει στις φήμες για επανασύνδεση με τον Snik

Έχει ακουστεί έντονα πως η Ηλιάνα Παπαγεωργίου και ο Snik είναι και πάλι μαζί. Η παρουσιάστρια του ανανεωμένου «Style me Up», το οποίο μετακόμισε από το Open στον Alpha, μίλησε ...

«Πήγα με τον γιο μου στο pride και μου φώναζαν… ρεζιλίκια»

«Πήγα με τον γιο μου στο pride και μου φώναζαν… ρεζιλίκια»

Ποιος δέχτηκε αρνητικά σχόλια επειδή πήγε στο Pride με τον γιο του; Ο Γιώργος Καραμίχος ήταν καλεσμένος σήμερα στο πρωινό του Ant1 και αποκάλυψε πως κάποιοι από τους followers του ...