Τρίτη 10 Δεκέμβριος

Πως θα κάνεις γενναιόδωρα τα παιδιά σου

2 Νοεμβρίου 2015 · ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΟΡΕΥΤΑΚΗΣ
Πως θα κάνεις γενναιόδωρα τα παιδιά σου

Μοιράσου το

Είναι και κάπως λαχείο η όλη υπόθεση, σκέφτεσαι, μερικοί άνθρωποι, απλά γεννιούνται για να τα θέλουν όλα, και να μην επιστρέφουν τίποτα πίσω ως αντάλλαγμα. Αυτή ακριβώς η σκέψη είναι που ωθεί όλο και περισσότερους γονείς να μεγαλώνουν κακομαθημένα, εξαιρετικά απαιτητικά παιδιά, χωρίς το παραμικρό στοιχείο κοινωνικής ζωής εντός τους, άκαρδους παρτάκιες στην εφηβεία τους, και ποιος ξέρει τι χειρότερο αφότου απογαλακτιστούν πλήρως από το γονεϊκό περιβάλλον.

Η γενναιοδωρία, δεν είναι έμφυτο χαρακτηριστικό, αλλά επίκτητο, που μαθαίνεται και καλλιεργείται. Τόσο ως ψυχική ικανότητα, όσο και ως φυσικό προσόν, το οποίο εξασκεί κανείς, ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες που έχει λάβει εξ απαλών ονύχων. Φρόντισε οι των δικών σου παιδιών, να είναι οι ορθές και κατάλληλες:

Δεν μπορούν να τα έχουν όλα. Ποτέ και πουθενά. Αυτή είναι η βασική αρχή που οφείλεις να τους διδάξεις, και να τους βάλεις στο κεφάλι τους από πολύ μικρά. Βήμα πρώτο.

Μην τους δίνεις τα πάντα στο πιάτο. Αλλά δίδαξε τους ότι τα πάντα κερδίζονται με κόπο, και ως επιβράβευση αυτού. Έτσι ακριβώς θα μάθουν να εκτιμούν ό,τι έχουν, και να μην το θεωρούν δεδομένο, ως αναφαίρετο δικαίωμα τους.

Περιόρισε τις επιθυμίες τους. Χωρίς φυσικά να τους στερήσεις τίποτα ή να είσαι υπερβολικά frau, αναφορικά με το κάτι παραπάνω, που θα τους δώσει χαρά. Υπερβολικές απαιτήσεις, ωστόσο, δεν θα πρέπει να ικανοποιούνται ως κανόνας, αλλά μόνο κατ’ εξαίρεση.

Καλλιέργησε τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Υποδεικνύοντας τους τι είναι το σωστό και τι λάθος, αναφορικά με τα κεκτημένα του καθενός στον κόσμο αυτό. Δείχνοντας τους ότι δεν πρέπει να αγωνίζονται για την αφαίρεση τους από τα χέρια των άλλων, αλλά για την προσθήκη και το κέρδος τους στα δικά τους, και μόνο.

Μάθε τα να μοιράζονται. Και να αναπτύξουν εκείνη τη νόηση, που θα τους δίνει να καταλαβαίνουν πότε έχουν το υπερβάλλον, και πότε μπορούν να δώσουν μέρος αυτού στους γύρω τους. Μία επιστροφή όχι καταναγκαστική, αλλά οικειοθελής, στο πλαίσιο της κοινωνικότητας τους, και της γνώσης των αναγκών των γύρω τους, με τους οποίους θα πρέπει να συνδιαλέγονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ανάπτυξε τους κοινωνικούς τους μηχανισμούς. Και κάνε τα να ανοίγονται και να μαθαίνουν να προσαρμόζονται σε κάθε δυνατό κοινωνικό περιβάλλον, όσο δύσκολες κι αν είναι οι γύρω συνθήκες. Μην τους επιτρέπεις να κλείνονται στον εαυτό τους, ούτε να περιχαρακώνονται γύρω από τα εκάστοτε κεκτημένα τους, γιατί τότε θα έχεις αρχίσει να χάνεις το παιχνίδι.

Δείξε τους ότι τα όμορφα κεκτημένα, όμορφα χάνονται. Και αυτό μπορεί να επέλθει ως αποτέλεσμα τιμωρίας για την αχαριστία που επέδειξαν κατά την πορεία διακράτησης τους Τίποτα δεν είναι δεδομένο και σταθερό στα χέρια μας για πάντα, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εκτιμήσουν, για όσο καιρό κατέχουν στα χέρια τους.

Μάθε τους να αγαπούν τους γύρω τους. Και να προέρχονται στις σχέσεις που αναπτύσσου, με ανοιχτή καρδιά, και όχι φιλυποψία. Έτοιμα να δώσουν κυρίως, και να λάβουν τα αντίστοιχα. Έτοιμα να αποχωρήσουν, εφόσον διαπιστώνουν ότι η εν λόγω ζυγαριά δεν γέρνει απαραίτητα προς τη μεριά τους, αλλά μονόπαντα προς την απέναντι. Δεν τα θες και κορόιδα.

Δείξε τους ότι ο ανοιχτός άνθρωπος, κερδίζει. Όχι αναφορικά με τα στεγνά υλικά αγαθά, αλλά σε συναισθήματα. Και σε ανθρώπους. Και ότι όσα περισσότερα προσφέρει, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες του να λάβει πίσω το πλεόνασμα που του αναλογεί. Η γενναιοδωρία αποτελεί προσόν, και όχι ίδιον των κορόιδων, όπως η απάνθρωπη κοινωνία μας ωθεί να πιστεύουμε. Ο γενναιόδωρος άνθρωπος κερδίζει, δεν χάνει, και αυτό πρέπει να καταστεί γνώση τους από πολύ μικρή ηλικία. Το στοίχημα σου είναι απαιτητικό και αβέβαιο. Προσπάθησε να απαλύνεις τις αρνητικές πτυχές του, και επικεντρώσου στις πιθανά θετικές του. Είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις, για να το κερδίσεις. Και να εξελίξεις τα κουτσούβελα σου σε ανθρώπους ανοιχτόκαρδους και γενναιόδωρους, για τους οποίους θα είσαι πραγματικά υπερήφανη…

 

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Μόλις το μάθαμε: Γέννησε η Τζένη Μπότση!

Μόλις το μάθαμε: Γέννησε η Τζένη Μπότση!

Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως γέννησε η Τζένη Μπότση! Όπως ακούσαμε στο πρωινό του Ant1 η ηθοποιός έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι βάρους με βάρος 3.280. Η Τζένη Μπότση ...

Έκραξαν τον Γρηγόρη Πετράκο: «Ένα ρατσιστικό παραλήρημα που...»

Έκραξαν τον Γρηγόρη Πετράκο: «Ένα ρατσιστικό παραλήρημα που...»

Και μεταξύ μας, καλά έκαναν! Όπως διάβασες εδώ πριν από λίγες ημέρες ο Γρηγόρης Πετράκος σχολίασε πολύ άσχημα μια καμπάνια για την ενημέρωση κατά του AIDS στην οποία βλέπαμε δυο ...

Η Βάνια και η Άνια έσκισαν στην δοκιμασία του GNTM

Η Βάνια και η Άνια έσκισαν στην δοκιμασία του GNTM

Με ανοιχτό το στόμα έμεινε σήμερα ο Νίκος Μουτσινάς. Η Βάνια έφερε στο πλατό την δίδυμη αδερφή της, Άνια, για να κάνουν και αυτές την δοκιμασία του χθεσινού GNTM. Τα ...

Παρουσιαστής του Ant1 έγινε για πρώτη φορά μπαμπάς και κανείς δεν γνώριζε για τη σχέση του!

Παρουσιαστής του Ant1 έγινε για πρώτη φορά μπαμπάς και κανείς δεν γνώριζε για τη σχέση του!

Πραγματικά αυτή η είδηση έσκασε από το πουθενά! Πριν από λίγο η Φαίη Σκορδά ανακοίνωσε στο πρωινό πως ο Φάνης Λαμπρόπουλος έγινε χθες μπαμπάς για πρώτη φορά! Ο παρουσιαστής έχει μακροχρόνια ...

Christmas Sales στο Marymaryshop.gr!

Christmas Sales στο Marymaryshop.gr!

Έχεις δει τι ετοίμασε το Marymaryshop για εσένα; Στο e-shop μας θα βρεις την κατηγορία «Christmas Sales» στην οποία υπάρχουν κομμάτια που περιμένουν να γίνουν δικά σου για να κάνεις ...