Κυριακή 17 Οκτωβρίου

Κολοκυθόσουπα βελουτέ: Η τέλεια συνταγή για τις κρύες μέρες

8 Οκτωβρίου 2021 · ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΟΔΗΜΟΥ

Μοιράσου το

Κολοκυθόσουπα βελουτέ όπως λέει το όνομα της. Βελούδο στην υφή με πλούσια γεύση. Η καλύτερη κολοκυθόσουπα γίνεται όταν η κίτρινη κολοκύθα είναι στην εποχή της. Ξεκινάει από τις αρχές του Ιουνίου και βρίσκουμε κολοκύθα μέχρι και τον Δεκέμβριο. Για βελουτέ κολοκυθόσουπα εγγύηση, ψήστε την κολοκύθα μέχρι να καραμελώσει, στον φούρνο. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις λίγο φρέσκο τζίντζερ για κολοκυθόσουπα με τζίντζερ.

Ακολούθησε τα βήματα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και καλωσόρισε το φθινόπωρο όπως του αρμόζει!

Υλικά Συνταγής

  • 1½ κιλό κίτρινη κολοκύθα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 800 ml νερό ή ζωμό κότας ή κρέατος
  • 500 ml φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος light
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • 200 γραμ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη
  • η άλλη μισή κομμένη σε καρέ)
  • 300 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι

Για την κολοκυθόσουπα βελουτέ:

  1. Κόβουμε την κίτρινη κολοκύθα στη μέση με ένα μεγάλο κουτάλι, ξύνοντας και σκάβοντας στο εσωτερικό της κολοκύθας αφαιρούμε τις ίνες μαζί με τους σπόρους.
  2. Κόβουμε σε φέτες (σαν πεπόνι) την κολοκύθα.
  3. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τις φέτες κολοκύθας.
  4. Με ένα πινέλο λαδώνουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της κολοκύθας. αλατοπιπερώνουμε την κολοκύθα και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι. 
  5. Ψήνουμε την κολοκύθα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC  στο αέρα, για 40 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
  6. Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5΄ να μαλακώσει (χωρίς να πάρει χρώμα, σε χαμηλή φωτιά).
  7. Ρίχνουμε το νερό (ή το ζωμό) και το γάλα και βράζουμε.
  8. Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν, σιγοβράζουμε για 15΄, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
  9. Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από σουρωτήρι).
  10. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας.
  11. Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ.
  12. Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά).

Καλή επιτυχία!

Από argiro.gr

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Τhe Bachelor 2: Αυτές είναι οι πρώτες υποψήφιες για την καρδιά του Αλέξη Παππά

Τhe Bachelor 2: Αυτές είναι οι πρώτες υποψήφιες για την καρδιά του Αλέξη Παππά

Σε λίγες ημέρες το The Bachelor 2 ξεκινάει! Ο Αλέξης Παππάς θα ψάξει τον έρωτα της ζωής του στο reality του Alpha και σήμερα στο Happy Day είδαμε τις πρώτες ...

"Ήμουν παρών στο περιστατικό Φιλιππίδη - Δροσάκη. Αν χρειαστεί, θα καταθέσω και στο δικαστήριο"

Συνέντευξη στην εκπομπή του Alpha παραχώρησε ο Άγγελος Μπούρας και μίλησε για όλα. Μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι ήταν μπροστά στο περιστατικό με τον Πέτρο Φιλιππίδη και τη Λένα Δροσάκη.«Γνωρίστηκα με τον Πέτρο Φιλιππίδη ...

Τζούλια Νόβα: «Και κομμουνίστρια να είμαι, δεν έχουμε Δημοκρατία;»

Τζούλια Νόβα: «Και κομμουνίστρια να είμαι, δεν έχουμε Δημοκρατία;»

Η Τζούλια Νόβα μίλησε στην εκπομπή «Love It» μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η φωτογραφία στην οποία φορούσε μία μπλούζα της Σοβιετικής Ένωσης με το σφυροδρέπανο. H ίδια μιλάει για όλα τα ...

Κατερίνα Στικούδη: Μόλις πέρασε την πόρτα του μαιευτηρίου

Κατερίνα Στικούδη: Μόλις πέρασε την πόρτα του μαιευτηρίου

Την πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής της αναμένεται να ζήσει η Κατερίνα Στικούδη, η οποίο το μεσημέρι της Πέμπτης πέρασε την πόρτα του μαιευτηρίου για να φέρει στη ζωή το πρώτο της ...

Σπανακόπιτα: Η νοστιμότερη συνταγή για το Σαββατοκύριακο

Σπανακόπιτα: Η νοστιμότερη συνταγή για το Σαββατοκύριακο

Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι ένα από τα πιο cosy, χειμωνιάτικα που έχουν έρθει ως τώρα και το μόνο που θέλουμε είναι να κάτσουμε σπίτι και να χουχουλιάσουμε! Αν ψάχνεις την ...