Πέμπτη 22 Αύγουστος

Πως θα κάνεις γενναιόδωρα τα παιδιά σου

2 Νοεμβρίου 2015 · ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΟΡΕΥΤΑΚΗΣ
Πως θα κάνεις γενναιόδωρα τα παιδιά σου

Μοιράσου το

Είναι και κάπως λαχείο η όλη υπόθεση, σκέφτεσαι, μερικοί άνθρωποι, απλά γεννιούνται για να τα θέλουν όλα, και να μην επιστρέφουν τίποτα πίσω ως αντάλλαγμα. Αυτή ακριβώς η σκέψη είναι που ωθεί όλο και περισσότερους γονείς να μεγαλώνουν κακομαθημένα, εξαιρετικά απαιτητικά παιδιά, χωρίς το παραμικρό στοιχείο κοινωνικής ζωής εντός τους, άκαρδους παρτάκιες στην εφηβεία τους, και ποιος ξέρει τι χειρότερο αφότου απογαλακτιστούν πλήρως από το γονεϊκό περιβάλλον.

Η γενναιοδωρία, δεν είναι έμφυτο χαρακτηριστικό, αλλά επίκτητο, που μαθαίνεται και καλλιεργείται. Τόσο ως ψυχική ικανότητα, όσο και ως φυσικό προσόν, το οποίο εξασκεί κανείς, ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες που έχει λάβει εξ απαλών ονύχων. Φρόντισε οι των δικών σου παιδιών, να είναι οι ορθές και κατάλληλες:

Δεν μπορούν να τα έχουν όλα. Ποτέ και πουθενά. Αυτή είναι η βασική αρχή που οφείλεις να τους διδάξεις, και να τους βάλεις στο κεφάλι τους από πολύ μικρά. Βήμα πρώτο.

Μην τους δίνεις τα πάντα στο πιάτο. Αλλά δίδαξε τους ότι τα πάντα κερδίζονται με κόπο, και ως επιβράβευση αυτού. Έτσι ακριβώς θα μάθουν να εκτιμούν ό,τι έχουν, και να μην το θεωρούν δεδομένο, ως αναφαίρετο δικαίωμα τους.

Περιόρισε τις επιθυμίες τους. Χωρίς φυσικά να τους στερήσεις τίποτα ή να είσαι υπερβολικά frau, αναφορικά με το κάτι παραπάνω, που θα τους δώσει χαρά. Υπερβολικές απαιτήσεις, ωστόσο, δεν θα πρέπει να ικανοποιούνται ως κανόνας, αλλά μόνο κατ’ εξαίρεση.

Καλλιέργησε τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Υποδεικνύοντας τους τι είναι το σωστό και τι λάθος, αναφορικά με τα κεκτημένα του καθενός στον κόσμο αυτό. Δείχνοντας τους ότι δεν πρέπει να αγωνίζονται για την αφαίρεση τους από τα χέρια των άλλων, αλλά για την προσθήκη και το κέρδος τους στα δικά τους, και μόνο.

Μάθε τα να μοιράζονται. Και να αναπτύξουν εκείνη τη νόηση, που θα τους δίνει να καταλαβαίνουν πότε έχουν το υπερβάλλον, και πότε μπορούν να δώσουν μέρος αυτού στους γύρω τους. Μία επιστροφή όχι καταναγκαστική, αλλά οικειοθελής, στο πλαίσιο της κοινωνικότητας τους, και της γνώσης των αναγκών των γύρω τους, με τους οποίους θα πρέπει να συνδιαλέγονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ανάπτυξε τους κοινωνικούς τους μηχανισμούς. Και κάνε τα να ανοίγονται και να μαθαίνουν να προσαρμόζονται σε κάθε δυνατό κοινωνικό περιβάλλον, όσο δύσκολες κι αν είναι οι γύρω συνθήκες. Μην τους επιτρέπεις να κλείνονται στον εαυτό τους, ούτε να περιχαρακώνονται γύρω από τα εκάστοτε κεκτημένα τους, γιατί τότε θα έχεις αρχίσει να χάνεις το παιχνίδι.

Δείξε τους ότι τα όμορφα κεκτημένα, όμορφα χάνονται. Και αυτό μπορεί να επέλθει ως αποτέλεσμα τιμωρίας για την αχαριστία που επέδειξαν κατά την πορεία διακράτησης τους Τίποτα δεν είναι δεδομένο και σταθερό στα χέρια μας για πάντα, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εκτιμήσουν, για όσο καιρό κατέχουν στα χέρια τους.

Μάθε τους να αγαπούν τους γύρω τους. Και να προέρχονται στις σχέσεις που αναπτύσσου, με ανοιχτή καρδιά, και όχι φιλυποψία. Έτοιμα να δώσουν κυρίως, και να λάβουν τα αντίστοιχα. Έτοιμα να αποχωρήσουν, εφόσον διαπιστώνουν ότι η εν λόγω ζυγαριά δεν γέρνει απαραίτητα προς τη μεριά τους, αλλά μονόπαντα προς την απέναντι. Δεν τα θες και κορόιδα.

Δείξε τους ότι ο ανοιχτός άνθρωπος, κερδίζει. Όχι αναφορικά με τα στεγνά υλικά αγαθά, αλλά σε συναισθήματα. Και σε ανθρώπους. Και ότι όσα περισσότερα προσφέρει, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες του να λάβει πίσω το πλεόνασμα που του αναλογεί. Η γενναιοδωρία αποτελεί προσόν, και όχι ίδιον των κορόιδων, όπως η απάνθρωπη κοινωνία μας ωθεί να πιστεύουμε. Ο γενναιόδωρος άνθρωπος κερδίζει, δεν χάνει, και αυτό πρέπει να καταστεί γνώση τους από πολύ μικρή ηλικία. Το στοίχημα σου είναι απαιτητικό και αβέβαιο. Προσπάθησε να απαλύνεις τις αρνητικές πτυχές του, και επικεντρώσου στις πιθανά θετικές του. Είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις, για να το κερδίσεις. Και να εξελίξεις τα κουτσούβελα σου σε ανθρώπους ανοιχτόκαρδους και γενναιόδωρους, για τους οποίους θα είσαι πραγματικά υπερήφανη…

 

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Επιβεβαίωσαν τις φήμες: Περιμένουν το πρώτο τους παιδί

Επιβεβαίωσαν τις φήμες: Περιμένουν το πρώτο τους παιδί

Όπως έχει διαβάσει εδώ, τις τελευταίες ημέρες ακουγόταν έντονα πως ο Σάββας Πούμπουρας θα γίνει μπαμπάς για πρώτη φορά. Και ο ίδιος επιβεβαίωσε τα όσα ακούστηκαν. Με τον κλασσικό πια ...

Δέσποινα Βανδή: Η φωτογραφία με τον γιο της και την κόρη της που πρέπει να δεις

Δέσποινα Βανδή: Η φωτογραφία με τον γιο της και την κόρη της που πρέπει να δεις

Πρέπει να την δεις, γιατί πόσο συχνά την βλέπεις στην ίδια φωτογραφία με τα παιδιά της; Η Δέσποινα Βανδή έκλεισε τα 50 και το γιόρτασε μαζί με την οικογένεια της ...

Ποια τραγουδίστρια διαψεύδει τις φήμες για μυστικό γάμο;

Ποια τραγουδίστρια διαψεύδει τις φήμες για μυστικό γάμο;

Μετά την βάφτιση της κόρης τους ακούγαμε έντονα πως ο Μιχάλης Κουινέλης και η Ήβη Αδάμου παντρεύτηκαν στα κρυφά! Μέχρι τώρα το ζευγάρι δεν μιλούσε γι’ αυτό, αλλά η Ήβη Αδάμου ...

Κι άλλος γάμος στην Ελληνική showbiz: Το αποκάλυψε στο instagram!

Κι άλλος γάμος στην Ελληνική showbiz: Το αποκάλυψε στο instagram!

Ακόμα ένας γάμος για τον οποίο δεν γνωρίζαμε κάτι και το μάθαμε μέσα από το instagram. Μα τι έχουν πάθει τελευταία οι νύφες της showbiz μας και δεν μας λένε ...

Στα 50 της φόρεσε αυτό το μαγιό και ζάλισε το Instagram

Στα 50 της φόρεσε αυτό το μαγιό και ζάλισε το Instagram

Δεν ξέρουμε πως έχει σταματήσει τον χρόνο, αλλά αν δεν το μάθουμε θα σκάσουμε! Πριν από μερικές εβδομάδες η Τζένιφερ Λόπεζ έκλεισε τα 50 της χρόνια και τώρα θα δεις ...