Τρίτη 19 Φεβρουάριος

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟ ΣΚΑΣΕ

22 Φεβρουαρίου 2012 · ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΕΗ
k2_items_src_f68bc1606a499c66a1eabd66e99d6817

Μοιράσου το

Ο γάμος είναι πιά η νέα γυναικεία «πολυτέλεια»

Πέρασε ο καιρός που το «στεφάνι» ήταν αναγκαίο συστατικό της επιτυχίας. To στίγμα της γεροντοκόρης δεν είναι –όπως φαίνεται- πια αρκετό κίνητρο, για να σπεύδουν οι γυναίκες να τυλίξουν όποιον βρουν μπροστά τους.

Ούτε το νυφικό -τούρτα, ούτε το μονόπετρο- φουντούκι, ούτε το ταξίδι του μέλιτος, ούτε τα δώρα από τα συμπεθέρια, δεν είναι πλέον τόσο δελεαστικά, όσο ήταν κάποτε…

Μια έρευνα στις ΗΠΑ, το αποδεικνύει. Έδειξε ότι όσο περνάει ο καιρός, ο γάμος τόσο απομακρύνεται όχι μόνο από στόχος ζωής, αλλά ακόμη και από την έννοια της οικογένειας. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη διαπιστώθηκε πως περισσότερες από τις μισές γεννήσεις σε μητέρες κάτω των 30 ετών αφορούσαν ανύπαντρες.

Οι φιλελεύθεροι λέει η έρευνα –και φαλλοκράτες, λέω εγώ-το εξηγούν λόγω άρνησης των ανδρών να παντρευτούν, ενώ οι συντηρητικοί λένε ότι είναι μια παρενέργεια της σεξουαλικής επανάστασης αλλά και αποτέλεσμα  της κυβερνητικής πολιτικής που προνοεί πλέον για τους μόνους γονείς. Όπως και να χει όλοι συμφωνούν ότι ο γάμος δεν είναι ακριβώς αυτό που ήταν κάποτε.

Οι New York Times έκαναν ένα πείραμα:  ζήτησαν σε ένα γκρουπ από ανύπαντρες μητέρες στην  Lorain, μια μικρή πόλη του Οχάιο, τους λόγους που δεν είχαν παντρευτεί τους πατέρες των παιδιών τους, και έλαβαν μια σειρά από απαντήσεις που δείχνουν ότι κι οι δύο πλευρές έχουν κάποιο δίκιο.

Οι νεαρές μητέρες πλέον δεν φοβούνται το στίγμα του διαζυγίου ή το να «ζήσουν αστεφάνωτες μέσα στην αμαρτία», και βλέπουν το γάμο ως ένα φιλόδοξο στόχο: δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με τους εξαντλημένους συζύγους, αν δεν είναι υποχρεωμένες να το κάνουν ή αν δεν υπάρχουν «ανταποδοτικά τέλη» γι αυτό. Που θα πει, αν δεν υπάρχουν εχέγγυα ότι θα περνάνε καλύτερα στεφανωμένες από ότι όχι.

Τα πράγματα έχουν προχωρήσει,   κι εκεί που κάποιες γυναίκες, ήθελαν να παντρευτούν για να επωφεληθούν από τις φορολογικές και κοινωνικές ρυθμίσεις, που αφορούν τους παντρεμένους, πολύ συχνά πια προτιμούν να μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους, υποτιμώντας τον θεσμό του γάμου, σε ένα «απλό χαρτί».

Πολλές κυνικές απαντήσεις καταγράφηκαν, όπως «το να ζω με τον πατέρα του παιδιού μου είναι σαν να ζω με άλλο ένα παιδί» ή «αφού τα βγάζω πέρα οικονομικά μόνη μου, τι τον θέλω τον σύζυγο;»

Οι  απόφοιτοι των κολεγίων, ωστόσο, εξακολουθούν να προτιμούν να παντρευτούν πριν από την απόκτηση παιδιών, ενώ οι απαντήσεις τους, ενισχύουν περαιτέρω την άποψη, πως ο γάμος είναι μια πολυτέλεια που οι περισσότεροι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

«Η οικογενειακή ζωή δεν είναι πλέον ο λόγος, για το παιχνίδι του κοινωνικού ρόλου του πατέρα ή του συζύγου ή της συζύγου, είναι πιο κοντά στην επίτευξη στόχων και την προσωπική ανάπτυξη», δήλωσε ο Άντριου Cherlin, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα, αφού η έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά χωρίς γάμο έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι δυσλειτουργικά στο σχολείο, ή με συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα.

Αλλά καθώς η ιδέα του παραδοσιακού γάμου συνεχίζει να καταρρέει, περισσότερες μελέτες πρέπει να διεξάγονται – σαν κι αυτή με τις ανύπαντρες μητέρες της Lorain, που φέρνει στο φως,  πως τελικά,  τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα, τόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά, από ό, τι θα ήταν αν ήταν παντρεμένες, κι ως εκ τούτου τις κάνει να αναφωνήσουν με ευκολία:

«Yes, I don’t!».

(Την έρευνα βρήκα σε ένα άρθρο του Jezebel.com)

Μοιράσου το

Δες και αυτά

Έχουμε γάμο το Σάββατο 26 Ιανουαρίου: Παντρεύεται παίκτης του Survivor 2!

Έχουμε γάμο το Σάββατο 26 Ιανουαρίου: Παντρεύεται παίκτης του Survivor 2!

Ετοιμάσου να πας σε γάμο! Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Espresso ο Γιάννη Τσίλης παντρεύεται την αγαπημένη του, Λένα Αγελαδοπούλου. Όλοι θυμόμαστε πως της έκανε πρώτα γάμου πριν φύγει για τον Άγιο ...

Μάθαμε γιατί η Έλλη Κοκκίνου πούλησε τον παιδικό σταθμό που είχε στην Γλυφάδα

Μάθαμε γιατί η Έλλη Κοκκίνου πούλησε τον παιδικό σταθμό που είχε στην Γλυφάδα

Πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό πως η Έλλη Κοκκίνου αποφάσισε να πουλήσει τον παιδικό σταθμό που είχε στην Γλυφάδα. Μια επιχείρηση που πήγαινε καλά και γι’ αυτό όλοι αναρωτηθήκαμε ...

Έλληνας ηθοποιός αποκαλύπτει: «Μου χρωστάνε πάνω από 50.000 ευρώ»

Έλληνας ηθοποιός αποκαλύπτει: «Μου χρωστάνε πάνω από 50.000 ευρώ»

Σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες βρίσκεται ο Κώστας Αρζόγλου και μιλάει ανοιχτά στο περιοδικό Λοιπόν. Ο ηθοποιός αποκαλύπτει τις δουλειές που τον άφησαν απλήρωτο και παράλληλα μας λέει πως έχει καταφέρει ...

Ποιος είναι ο παρουσιαστής που πιάστηκε στα πράγμα από την σύζυγο του στο γυμναστήριο;

Ποιος είναι ο παρουσιαστής που πιάστηκε στα πράγμα από την σύζυγο του στο γυμναστήριο;

Θα σκάσουμε με αυτή την είδηση γιατί θέλουμε να μάθουμε και το όνομα του. Και θέλουμε να το μάθουμε γιατί όπως είπε σήμερα το πρωί ο Δημήτρης Ουγγαρέζος, η σύζυγος ...

Τι έρχεται την άνοιξη για να μείνει;

Τι έρχεται την άνοιξη για να μείνει;

Νέα trend είναι επί ποδός, για να μπουν και να κατακτήσουν τις γκαρνταρόμπες μας. Neutral αποχρώσεις Τα oversized κουστούμια σε υπέροχες αποχρώσεις Το πράσινο χρώμα, μας χτυπά την πόρτα